Juve en Barça gaan voor achtste 'treble' in voetbalhistorie

4 juni 2015, 08:01   Bijgewerkt: 4 juni 2015, 18:48

Komende zaterdag krijgen de voetballiefhebbers het meest smakelijke affiche van het seizoen voorgeschoteld: de Champions League-finale tussen Juventus en FC Barcelona. Voor beide Europese grootmachten geldt dat er iets heel bijzonders voor het grijpen ligt in het Olympiastadion in Berlijn. Welke ploeg er ook zal triomferen in de Duitse hoofdstad, de achtste 'treble' in de geschiedenis van het voetbal zal een feit zijn. FCUpdate.nl duikt in de historie van de meest pure vorm van succes die er is.

Geschiedenis van de heilige treble

Het grijpen van een treble is voor een voetbalclub gigantisch, het is het mooiste van het mooiste. Grijp je de landstitel, de nationale beker én de Champions League in één seizoen, dan ben je de koning van de voetbalwereld. Zeven keer eerder lukte het een club om de ongekende drieklapper te realiseren in één jaargang. Celtic was in 1967 de eerste. Ajax en PSV maakten Nederland in respectievelijk 1972 en 1988 trots met de winst van de treble. Manchester United (1999), Barcelona (2009), Internazionale (2010) en Bayern München (2013) wisten het kunstje ook te flikken. Barça kan deze jaargang dus iets unieks bereiken, door voor de tweede keer de ultieme prestatie te leveren.

Celtic 1977

Celtic 1977

PSV trad in 1988 in de voetsporen van Ajax. Met spelers als Hans van Breukelen, Ronald Koeman, Eric Gerets, Willy van de Kerkhof, Gerald Vanenburg, Søren Lerby en Hans Gilhaus werd met een groot vertoon van macht de landstitel binnengesleept. De beker werd ten koste van Roda JC (3-2) gewonnen en in de finale van de Europa Cup I zorgde PSV na strafschoppen tegen Benfica voor het grootste succes in de clubhistorie. De ploeg van Guus Hiddink had in de halve finale knap Real Madrid uitgeschakeld.

Barça favoriet voor tweede treble

Het wordt wel een loodzware opgave voor Juventus, aangezien Barça dit seizoen zonder twijfel de best voetballende ploeg ter wereld is. Vooral de gouden drietand (Lionel Messi, Luis Suarez en Neymar) laat de voetballiefhebbers wekelijks smullen met hun acties, spelplezier en treffers. In totaal maakten de drie sterren dit seizoen al 120 (!) doelpunten. Er bestaat geen twijfel over het feit dat de Catalanen de grote favoriet zijn. Daar zijn de bezoekers van FCUpdate.nl het mee eens, aangezien 71 procent van de mensen denkt dat Barça van Juventus gaat winnen. De Spaanse kampioen en de winnaar van de Copa del Rey - Barça versloeg Athletic de Bilbao vorige week met 3-1 in de finale - maakt een goede kans op de treble.

Hoe het ook zal aflopen in het Olympiastadion, historie wordt er in ieder geval geschreven. We gaan er met zijn allen in ieder geval goed voor zitten en hopen op een mooie pot voetbal! Uiteraard is de Champions League-finale in Berlijn live te volgen op FCUpdate.nl!

Wist je dat?

- Juventus de eerste club kan worden die zes Europese finales verloren heeft?

- Gianluigi Buffon niet de enige speler van Juventus is die ook in de CL-finale van 2003 in actie kwam? Dat deed Andrea Pirlo ook, maar dan wel in het shirt van AC Milan.

- Dit voor zowel Barcelona als Juventus de achtste Europese finale is?

- Lionel Messi de eerste speler kan worden die in drie CL-finales tot scoren weet te komen?

- Barcelona nog acht spelers (Dani Alves, Piqué, Xavi, Iniesta, Mascherano, Busquets, Pedro en Messi) in de selectie heeft die in de CL-finale van 2011 in actie kwamen?

- Juventus in de vorige ontmoeting tussen beide clubs aan het langste einde trok (in 2003, 3-2 over twee duels)?

- Luis Suarez en Giorgio Chiellini, die dader en slachtoffer waren in het bijtincident op het WK, waarschijnlijk elkaars directe tegenstander zijn in Berlijn?

- Xavi, die zaterdag afscheid neemt van Barça, de enige speler is met 150 CL-optredens achter zijn naam?

Door: Koen Jans

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen