NAC verschaft zich tegen Roda JC prima uitgangspositie

Ger
28 mei 2015, 22:06

NAC Breda is een stap dichter bij handhaving in de Eredivisie gekomen. Op bezoek bij Roda JC Kerkrade boekte het donderdagavond een 0-1 overwinning. Voornamelijk in de tweede helft probeerde Roda nog wel de gelijkmaker te forceren, maar wist het de defensieve muur van de gasten niet te slechten. Het bleef voornamelijk bij afstandsschoten.

De wedstrijd in het Parkstad Limburg Stadion ging een kwartier later van start dan gepland. De supporters van NAC Breda stonden namelijk in de file en vanwege het belang van de wedstrijd werd keurig op ze gewacht. Eenmaal in het uitvak zagen zij dat bij de thuisploeg Henk Dijkhuizen terugkeerde in de basiself. Aan de kant van NAC lijkt Joeri de Kamps zijn krediet volledig te hebben verspeeld. Hij moest wederom genoegen nemen met een plek op de bank, maar mocht nog wel invallen.

Ook in Kerkrade was de tactiek van NAC-trainer Robert Maaskant succesvol. Met een hard schot van Adnane Tighadouini kwam het halverwege de eerste helft op voorsprong tegen Roda JC. Even daarvoor had Mats Seuntjens al de paal geraakt. Vervolgens hield Roda, waaronder voornamelijk verdediger Arjan Swinkels, zich bezig met het afstoppen van de tegenstander. Swinkels had het regelmatig aan de stok met Guyon Fernandez, die de laatste duels belangrijk was voor zijn werkgever. Desondanks was de spits in staat teamgenoot Tighadouini in scoringspositie te brengen. Maar een gehaast schot met zijn mindere linkere verdween van dichtbij hoog over het doel.

Roda gooide er in de laatste tien minuten nog een slotoffensief uit. Daarin zorgde het voor de nodige spanning, maar niet voor serieus gevaar. De meeste energie was namelijk al weg vanwege de intensieve eerste tachtig minuten. Net zoals de voorgaande negen keer dat Roda JC tijdens de rust op achterstond stond, heeft de thuisploeg geen overwinning kunnen boeken. Daardoor wacht zondagmiddag in lastig karwei in Breda. NAC heeft gedaan wat het moet doen en zal waarschijnlijk ook voor eigen publiek de defensieve speelstijl hanteren.