AZ legt beslag op derde plek na riante overwinning

17 mei 2015, 16:22

De opgave voor AZ was duidelijk. De formatie van trainer John van den Brom moest zondagmiddag winnen van Excelsior en was dan alsnog afhankelijk van het resultaat bij PEC Zwolle tegen Feyenoord. Waar AZ ooit het kampioenschap verspeelde op Woudestein, daar legde het nu beslag op de derde plek dankzij een terecht 1-4 overwinning op Excelsior.

Diezelfde Johannsson was ook bij de 0-2 betrokken, waarbij hij Steven Berghuis in staat stelde om vanaf twaalf meter raak te schuiven. AZ zat daardoor al snel op rozen en dat was wel te merken in het restant van de wedstrijd. Beide ploegen deden het rustig aan. Excelsior speelde vooral met het fair-playklassement in het achterhoofd. Op die manier kan het namelijk nog een ticket voor de voorronde van de Europa League bewerkstelligen. De wedstrijd was helemaal in de tas op het moment dat Markus Henriksen voor de 0-3 zorgde. Vlak voor rust deed Excelsior nog wat terug in de vorm van een eigen doelpunt van Jeffrey Gouweleeuw.

AZ speelde na rust in een versnelling lager en ook Excelsior wist aanvallend niet veel te brengen. Even leek het erop alsof AZ had gescoord, want het uitvak barstte in juichen uit. Dat was echter vanwege een doelpunt van PEC Zwolle tegen Feyenoord. Het feest werd nog groter nadat Johannsson een heerlijke voorzet van Dabney Dos Santos tegen de touwen kopte. Berghuis liet het vervolgens na om de stand naar 1-5 te tillen. Oog in oog met Decker kwam de keeper als winnaar uit de strijd.

En zo is het seizoen alsnog goed geëindigd voor AZ. Enige tijd had het zelfs de derde plek in handen, maar door een paar flinke nederlagen was het tijdens de laatste speelronde aangewezen op de uitslag bij Feyenoord. De spelers van AZ mogen op vakantie en Feyenoord moet nog even door, met de kans dat ze uiteindelijk met lege handen staan.