UEFA bestraft tien clubs vanwege financieel beleid

UEFA bestraft tien clubs vanwege financieel beleid

8 mei 2015 – De financiële toezichthouder binnen de UEFA heeft tien clubs bestraft omdat zij zich niet aan de Financial Fair Play-regels hebben gehouden. Het gaat om AS Monaco, AS Roma, Besiktas, Internazionale, FK Krasnodar, Lokomotiv Moskou, Sporting Lissabon, FK Rostov, Karabükspor en CSKA Sofia. Er liep ook een onderzoek naar VfL Wolfsburg, maar op basis van aanvullende informatie treft de UEFA geen maatregelen tegen de werkgever van Bas Dost.

Internazionale mag volgend seizoen, als het zich kwalificeert voor Europees voetbal, slechts 21 spelers inschrijven in plaats van de gebruikelijke 25. In het jaar daarop mag de Milanese formatie op maximaal 22 spelers een beroep doen in internationaal verband, al wordt die laatste sanctie opgeschort als Inter straks wel kan voldoen aan de eisen die de UEFA heeft gesteld. Ook moet Inter een boete van 20 miljoen euro betalen, waarvan 14 miljoen euro voorwaardelijk.

AS Roma mag in de komende jaren slechts 22 spelers op de lijst zetten voor Europees voetbal, al kan die straf opgeschort worden vanaf het seizoen 2016/2017, als er in 2015 en 2016 minder dan 30 miljoen euro verlies wordt geleden. AS Roma moet daarnaast een boete van 6 miljoen euro betalen, waarvan 4 miljoen euro voorwaardelijk.

Sporting Lissabon heeft een voorwaardelijke boete van 2 miljoen euro aan haar broek gekregen en mag volgend seizoen slechts 22 spelers meenemen naar Europese wedstrijden. Dat laatste geldt ook voor AS Monaco en Besiktas. Die clubs kregen boetes opgelegd van respectievelijk 13 miljoen euro (10 miljoen euro voorwaardelijk) en 5,5 miljoen euro (waarvan 4 miljoen euro voorwaardelijk).

gerelateerd