Over de grens: wat opviel in het buitenland

4 mei 2015, 14:07   Bijgewerkt: 4 mei 2015, 14:25

In Nederland draaide het dit weekend maar om één wedstrijd: de bekerfinale tussen PEC Zwolle en FC Groningen. Het werd een voetbalfeest met FC Groningen als historische winnaar, maar ook in het buitenland gebeurde weer veel. FCUpdate.nl pikt enkele opvallende zaken eruit. Met veel kampioenschappen, sportieve sabotage in Newcastle, spitsen van Oranje en een horrorblessure. En wat deed Anthony Vanden Borre tijdens de minuut applaus voor de overleden Gregory Mertens?

De kampioenen

{image[301711][right-half][]}De champagne vloeide rijkelijk dit voetbalweekend. Uiteraard in Groningen, maar ook in Londen, Turijn, Glasgow, Burton upon Trent en Székesfehérvár. In Londen kroonde Chelsea zich tot kampioen van de Premier League, de formatie van José Mourinho maakte het karwei af door thuis met 1-0 van Crystal Palace te winnen. Juventus stelde de Italiaanse Scudetto veilig dankzij een zege op Sampdoria (0-1), in Schotland werd Celtic weer eens gekroond tot kampioen. Met Virgil van Dijk centraal achterin won Celtic vrijdag met 5-0 van Dundee FC, de titelstrijd was beslist toen concurrent Aberdeen een dag later verloor van Dundee United.

Ongeveer hetzelfde gebeurde in Hongarije, waar Videoton het kampioenschap opeiste. De ploeg van verdediger Kees Luijckx, een vaste tribuneklant, werd kampioen omdat rivaal Ferencváros punten morste. Het is voor Videoton pas de tweede titel uit de clubhistorie. De bijdrage van Luijckx in het succes was te verwaarlozen, maar in Engeland stond een andere Nederlander wél aan de basis van een titel. Als manager maakte oud-international Jimmy Floyd Hasselbaink Burton Albion FC kampioen van de League Two.

Chaos bij Newcastle United

{image[301673][right-half][]}Slechts twee clubs slaagden er dit seizoen in om Chelsea te verslaan in de Premier League. Eén daarvan is Newcastle United, maar terwijl op Stamford Bridge de champagne knalt is op St. James' Park de crisis compleet. Tegen concurrent Leicester City leed de ploeg zijn achtste nederlaag op rij (3-0), waardoor degradatie heel dichtbij komt. Het leidde tot een ongekende woede-uitbarsting bij coach John Carver. "Op een schaal van één tot tien, geef ik ons een min tien voor deze wedstrijd", foeterde de trainer, die zijn eigen speler Mike Williamson beschuldigde van sportieve sabotage. Hij suggereerde dat Williamson bewust een rode kaart 'pakte', om zo maar geen deel meer uit te hoeven maken van het leed dat Newcastle heet. En ook de rest van de selectie, waartoe Tim Krul, Daryl Janmaat, Vurnon Anita en Siem de Jong behoren, kreeg ervan langs: "Het lijkt erop alsof er spelers zijn die niet hun best doen, misschien omdat ze denken dat ze hier volgend seizoen niet meer spelen. Maar ze worden goed betaald om hun best te doen." Carver kondigde aan dat hij maandag een gesprek wilde met zijn selectie. We zijn benieuwd naar het vervolg van de competitie.

De spitsen van Oranje

{image[301708][right-half][]}Robin van Persie, Klaas-Jan Huntelaar en Bas Dost zijn zo'n beetje de beste spitsen van Nederland en alle drie deden ze dit weekend van zich spreken. Van Persie op negatieve wijze, want hij miste in de competitiewedstrijd tegen West Bromwich Albion een strafschop. Een dure misser, want Manchester United verloor met 0-1. Bovendien is Van Persie, penaltynemer nummer één bij Oranje, nu gezakt in de pikorde bij de Engelse club. "Als je een penalty mist, kom je onderaan de lijst terecht. Zo werkt het", sprak manager Louis van Gaal na de misser van de Nederlander.

Huntelaar en Dost kenden een beter weekend. Na 1.196 minuten wist Huntelaar eindelijk weer eens te scoren in de Bundesliga, hij maakte er twee in de nipt gewonnen wedstrijd tegen het VfB Stuttgart van coach Huub Stevens (3-2). "Natuurlijk super", zei Huntelaar over zijn doelpunten. "Ik wist dat het niet lang meer zou duren voordat ik weer succesvol zou zijn, maar je weet nooit wanneer het precies gebeurt. Het heeft veel te maken met vertrouwen." Ook Dost pikte weer eens zijn doelpuntje mee, tegen Hannover 96 (2-2).

De horrorblessure van Elkin Soto

{image[301707][right-half][]}Hamburger SV had zondag alle reden voor een feest, want het won met 1-2 van FSV Mainz en staat daardoor voor het eerst sinds lange tijd boven de rode streep. Toch was er van euforie geen sprake, want op het veld waren de Rothosen getuige geweest van iets wat je niemand toewenst. In een poging de bal te ontfutselen van Rafael van der Vaart raakte Mainz-speler Elkin Soto zwaar geblesseerd, zijn hele knie ligt in de gruzelementen. Meerdere banden in het gewricht zijn afgescheurd, bovendien is er schade aan de meniscus. Of Soto ooit weer kan voetballen, is nog onduidelijk. Toch wil Mainz de 34-jarige speler, volgens Duitse media, een nieuw contract geven. Het zou een ongelooflijk mooi gebaar zijn.

Rouwend je veters strikken

In België was voetbal de afgelopen week even bijzaak. Tijdens een wedstrijd van de beloften van Lokeren zakte Gregory Mertens in elkaar, waarna de 24-jarige Belg enkele dagen later in het ziekenhuis overleed. De Belgische voetbalwereld huilde en tijdens de wedstrijd Westerlo-Lokeren werd op prachtige en emotionele wijze stilgestaan bij de tragische dood van de speler. Ook voor het duel Charleroi-Anderlecht werd voor de aftrap een minuut applaus gehouden ter nagedachtenis aan Mertens, maar één speler was gedurende deze minuut met andere dingen bezig. Terwijl het hele stadion klapte, achtte Anthony Vanden Borre van Anderlecht de tijd rijp om even rustig zijn veters te strikken. Het kwam de routinier op sociale media op veel kritiek te staan.

Door: Roland Mather

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen