ErediVisie: wat opviel in de 31ste speelronde

20 april 2015, 13:06   Bijgewerkt: 20 april 2015, 15:04

De titelstrijd was al tijden beslist, maar eindelijk kon de champagne vloeien in Eindhoven. De supporters van PSV kunnen, voor het eerst sinds 2008, weer met trots zeggen dat hun club landskampioen geworden is. Trots, dat zullen de fans van Ajax en Feyenoord op basis van de resultaten in het weekend wat minder zijn. Ondertussen is de strijd in de onderste regionen van de Eredivisie ongemeen spannend. FCUpdate.nl pikt, zoals na ieder weekend, de opvallendste zaken eruit.

Het is Cocu gegund

{image[301352][right-half][]}We kunnen er niet omheen: het feest in Eindhoven. PSV mocht zich na een 4-1 zege op sc Heerenveen kampioen van Nederland noemen. Is het terecht? Ja, daar is iedereen het wel over eens. Welke spelers hadden de grootste bijdrage? Ook daar denken veel mensen wel hetzelfde over: Memphis Depay, Georginio Wijnaldum, Andrés Guardado en Jetro Willems worden het meest geprezen. Maar, wie gunnen we de welverdiende landstitel het meest? Technisch manager Marcel Brands kreeg deze vraag in het feestgedruis bij de NOS. Hij keek even om zich heen en zei toen trots 'Phillip'. "Absoluut", voegde hij toe. Brands vond het een mooie beloning voor de coach. "Soms moet je even de bodem zien om er vervolgens weer heel mooi uit te kunnen komen", sprak hij terecht. We zijn het met hem eens. Het debuutjaar van Phillip Cocu als hoofdtrainer van PSV was ellendig. Sportief was het een drama, hij kreeg een lawine van kritiek over zich heen en per slot van rekening werd hij geplaagd door gezondheidsproblemen, waardoor hij een tijd niet voor de groep kon staan. Dit jaar greep hij zijn ultieme revanche. "Phillip is onverstoorbaar en zichzelf gebleven", zegt vader Cocu terecht in het ED. Het is knap en bewonderenswaardig. De blik op de foto hiernaast vertelt het verhaal.

Van je teamgenoten moet je het hebben

{image[301414][left-half][]}In de vrijdagavondwedstrijd gebeurde er iets buitengewoons. Excelsior stevende bij SC Cambuur af op een cruciale 0-1 zege in de strijd tegen degradatie. In de slotminuut ging het echter faliekant mis. Er was niets aan de hand, Gino Coutinho kon de bal simpel oprapen. Kevin van Diermen had dit echter niet door en zette een sliding in. Hij gleed de bal voor de voeten van Bartholomew Ogbeche, die de eindstand op 1-1 bepaalde en de situatie van Excelsior weer wat benauwder maakte. Van Diermen, die als invaller koud in het veld stond, kon wel door de grond zakken. Normaal zie je medespelers dan wel eens een arm om de schlemiel heen slaan, maar er gebeurde wat opmerkelijks. Jeff Stans en Coutinho vlogen Van Diermen aan en duwden de arme jongen zelfs, uit machteloosheid. "De reactie van die jongens? Ze boden na afloop direct hun excuses aan. Ze vertelden dat het niet persoonlijk bedoeld was. Ik heb er ook helemaal geen problemen mee. Dat is emotie en hoort erbij", zei Van Diermen na afloop. Een professionele reactie, maar dit gedrag hoort er natuurlijk niet bij. Ook al degradeer je, je bent en blijft een team.

De misser van Mats

{image[301394][right-half][]}Hoe zal Mats Seuntjens geslapen hebben? De aanvaller van NAC Breda had zondag in de tweede helft van het duel met Ajax de winnende treffer op zijn schoen, maar hielp een enorme kans om zeep. Na de wedstrijd werd hij met de beelden geconfronteerd: "Dit is een makkie. Ik loop mee en wacht tot hij hem aflegt. Deze moet tegen de touwen aan, ik kan wel door de grond zakken", verzuchtte Seuntjens. Gelukkig voor de dug-out in de ArenA zat coach Robert Maaskant wegens een schorsing op de tribune. Ondanks de misser van Mats speelde NAC keurig met 0-0 gelijk bij Ajax. De Brabanders zijn desondanks misschien wel de verliezers van het weekend, aangezien Heracles van PEC won en Go Ahead wist te stunten in De Kuip. Het gat met de Heraclieden is nu drie punten. Volgende week staat NAC uitgerekend tegenover de directe concurrent. "Volgende week volgt een finale. De kansen hebben we, die moeten gemaakt worden", zei trainer Eric Hellemons. Op welk moment zou hij doelen?

Koude douches in Kuip en ArenA

{image[301390][left-half][]}Waar waren ze het afgelopen weekend in Amsterdam en Rotterdam mee bezig? Oké, voor Ajax is de tweede plaats al een zekerheidje, er staat weinig tot niets meer op het spel. Maar als NAC Breda langskomt in de ArenA, dan mag je toch wel wat meer verwachten dan een bloedeloze 0-0? Ajax-coach Frank de Boer zei het vorige week al: Ajax snakt naar het einde van het seizoen. Het lijkt een kwestie van uitzitten te zijn. In Amsterdam kan men zich dat nog wel permitteren, maar in Rotterdam niet. Feyenoord ging in de eigen Kuip met 0-1 ten onder tegen de Eagles, waardoor de strijd om de derde plaats weer enigszins open kwam te liggen. Nummer vier Vitesse staat op vier punten en het programma van Feyenoord is vrij pittig. De Rotterdammers moeten nog op bezoek bij FC Groningen en PEC Zwolle en ontvangen in eigen huis nog, jawel, Vitesse. De Arnhemmers spelen nog tegen ADO (uit) en FC Utrecht (uit). De derde plaats is opeens geen garantie meer voor Feyenoord.

Het doek valt voor Dordt

{image[301375][right-half][]}Jan Everse wist al weken dat FC Dordrecht zou degraderen uit de Eredivisie. De trainer kwam met creatieve teksten: 'bijna onmogelijk is wat anders dan onmogelijk', 'ik denk dat de kans groter is dat je de staatsloterij wint, dan dat wij erin blijven', 'misschien als er in Deventer, Almelo, Breda ebola uitbreekt' en 'als ik beweer dat we er nog in blijven, zou ik een clown zijn'. De uiteindelijke conclusie: ebola bleef uit en Everse is geen clown, want Dordrecht is inmiddels officieel gedegradeerd. Door een 3-0 nederlaag bij Vitesse en de 0-1 zege van Go Ahead in De Kuip is het doek definitief gevallen. De sympathieke Dordtenaren hebben de degradatie naar de Jupiler League wel uiterst sportief opgevat:

Door: Koen Jans

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen