Winst op Spanje verschaft Oranje prima blauwdruk

Ger
1 april 2015, 15:00   Bijgewerkt: 1 april 2015, 16:54

Verschillende mutaties hielpen de haperende motor van Oranje dinsdagavond alsnog aan de praat. De 2-0 oefenzege op Europees kampioen Spanje kan zowaar de inleiding vormen van de wederopstanding van het Nederlands elftal. Met de rug tegen de muur lijkt bondscoach Guus Hiddink eindelijk de sleutel tot succes te hebben gevonden.

Vriendschappelijke duels en gewijzigde basiselftallen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, maar bij Oranje was vernieuwing deze keer pure noodzaak. De teleurstellend verlopen EK-kwalificatiewedstrijd tegen Turkije (1-1) maakte duidelijk dat Hiddink een nieuwe weg moest inslaan, ook al wilde hij daar aanvankelijk niets van weten. "Ik zou met de kennis van nu hetzelfde gedaan hebben als afgelopen zaterdag", sprak de 68-jarige Achterhoeker maandag doodleuk tijdens een persconferentie. Het optreden van het nieuw vormgegeven Nederlands elftal tegen Spanje bewees echter het ongelijk van de keuzeheer.

Oranje klopte de Spanjaarden vooral omdat het middenveld veel beter uit de verf kwam. Daley Blind, die tegen Turkije nog als linksback acteerde, speelde een prima wedstrijd en Davy Klaassen zorgde voor de gewenste aanvallende impulsen. Het was niet te merken dat de jonge Ajacied eerder pas negentien minuten in het Nederlands elftal had gevoetbald. Van de goede optredens van Blind en Klaassen profiteerde bovendien aanvoerder Wesley Sneijder, die deze keer beduidend minder herstelwerkzaamheden hoefde uit te voeren. De twee vroege doelpunten gaven Oranje ook nog eens een gewenst steuntje in de rug.

De overwinning neemt natuurlijk niet direct alle zorgen weg. Zo zakte het niveau van Nederland na het sterke eerste half uur té ver terug. Bovendien liet Oranje zich vooral in de tweede helft steeds meer terugdringen. De triomf geeft Nederland desondanks het broodnodige vertrouwen na een tot op heden tegenvallende EK-kwalificatiecyclus. Het is jammer dat de eerstvolgende klus op weg naar het toernooi in Frankrijk - uit tegen Letland - pas op 12 juni is. Groot pluspunt is dat sterkhouders Arjen Robben en Robin van Persie er dan normaal gesproken weer bij zijn. Bovendien verwacht ook Kevin Strootman later dit jaar zijn rentree te maken.

Door: Ger Hensen

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen