Wat moet er veranderen bij het dolende Oranje?

31 maart 2015, 16:49   Bijgewerkt: 31 maart 2015, 17:12

Sinds het prachtige WK rommelt het aan alle kanten bij het Nederlands elftal. In september werd het post-Van Gaal-tijdperk afgetrapt met een oefennederlaag tegen Italië en dat was het startschot voor een ellendige periode. In de EK-kwalificatiereeks werd er verloren bij Tsjechië en IJsland en hoewel de duels met Kazachstan en Estland zeges opleverden, werd zaterdag tegen Turkije (1-1) duidelijk dat het lek nog lang niet boven is. Vanavond (dinsdag) treedt Oranje in een oefeninterland aan tegen Spanje. Het is dé kans om een nieuwe weg in te slaan. FCUpdate.nl probeert de vinger op de zere plek te leggen: wat moet er veranderen?

De toppers moeten fit worden en blijven

We kunnen de bedenkelijke prestaties van Oranje niet alleen op het conto van bondscoach Guus Hiddink schrijven. Als je vlak voor de belangrijke kwalificatiewedstrijd hoort dat smaakmaker Arjen Robben zich wegens een vervelende blessure moet afmelden, dan zit het ook gewoon niet mee. Tel daar de absentie van de geblesseerde Robin van Persie, Ron Vlaar en Kevin Strootman bij op en je mist vier spelers die van onschatbare waarde kunnen zijn voor het Nederlands elftal.

De nieuwe generatie moeten worden ingepast

Onze nationale ploeg lijkt in een soort tussenfase terecht te zijn gekomen. De status van oudgedienden brokkelt een beetje af, terwijl jonge honden zich aandienen. Bij spelers als Rafael van de Vaart en Dirk Kuyt ging het doorselecteren vanzelf, maar bij anderen is het voor Hiddink moeilijk om keuzes te maken. Neem bijvoorbeeld de concurrentiestrijd tussen Jordy Clasie en Nigel de Jong. Kies je voor de jonge Feyenoorder, die wekelijks uitblinkt in de Eredivisie, of de geroutineerde middenvelder van AC Milan? Met Clasie krijg je meer 'voetbal' in de ploeg, maar iemand met de dadendrang van De Jong heb je eigenlijk wel nodig in het team.

Tegen Spanje kiest Hiddink inderdaad voor nieuwe gezichten, met de volgende opstelling: Vermeer; Janmaat, De Vrij, Martins Indi, Willems; Blind, Sneijder, Klaassen; Narsingh, Huntelaar, Depay. We verwachten uiteraard niet meteen wonderen van zo'n jong elftal, maar het is belangrijk dat de spelers de kans én de tijd krijgen.

Minder gebrei, meer creativiteit

In het huidige systeem, de 4-3-3 formatie waarin Oranje tegen Turkije speelde, is het idee dat de buitenspelers de spits in stelling moeten brengen. Klaas-Jan Huntelaar stond tegen de Turken echter een beetje op een eiland, hij zal niet tevreden zijn geweest met de aanvoer vanaf de zijkanten. Depay had wel een aantal flitsen waarin zijn klasse naar voren kwam, maar snijdt vaak vanaf de linkerflank naar binnen om het schot te zoeken. Niet ideaal voor een spits als Huntelaar, die afhankelijk is van de voorzetten. Aan de andere kant stond Afellay, maar die kwam er ook niet echt aan te pas. Deze situatie is al jaren een punt van discussie bij Nederland. Met de klasse van Robben is het niet echt meer een probleem, aangezien de flankenflitser van Bayern München in een soort vrije rol zorgt voor doelpunten én voorzetten, maar nu bijt Oranje zich snel stuk op een goed georganiseerde verdediging.

Jong Oranje moet beter presteren

Zo zorgwekkend als de prestaties van het Nederlands elftal zijn, zo weinig hoopgevend zijn de recente resultaten van Jong Oranje. Als deze veel zeggen over de toekomst van het Nederlandse voetbal, dan is het niet best. De nationale jeugdploeg liep maandagavond tegen haar zesde nederlaag op rij aan. Jong Frankrijk veegde met 4-1 de vloer aan met onze jonge landgenoten, die daarvoor al verloren van achtereenvolgens Georgië (0-1), Slowakije (0-1), Portugal (0-2 en 5-4) en Duitsland (3-1).

Een nieuwe bondscoach?

Het is natuurlijk speculeren, maar het had zomaar eens zo kunnen zijn dat Guus Hiddink afscheid had genomen als Sneijder het Nederlands elftal zaterdagavond via het hoofd van Klaas-Jan Huntelaar niet naast Turkije had geschoten. Een pure afgang bleef Oranje bespaard en dus kon Hiddink op zijn troon blijven zitten. Prima, als hij erin slaagt om het goede gevoel terug te laten komen bij Oranje. Want hoe je het ook wendt of keert, het EK is dankzij de soepele regels - zelfs met de derde plaats is kwalificatie nog prima mogelijk - zeker nog haalbaar. Maar dan moet er wel wat veranderen. Het spel biedt weinig houvast en perspectief, de resultaten ook niet.

Door: Koen Jans

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen