Groep I: Portugal weerstaat prachtige omhaal van Matic

29 maart 2015, 20:27   Bijgewerkt: 29 maart 2015, 23:22

Portugal heeft de koppositie gegrepen in groep I van de voorronde voor Euro 2016. De ploeg van de geschorste bondscoach Fernando Santos won zondag in Lissabon met 2-1 van Servië, dat daardoor deelname aan het eindtoernooi in Frankrijk lijkt te kunnen vergeten. Eerder op de avond was Albanië voor eigen publiek met dezelfde cijfers de baas over Armenië.

Corners speelden een belangrijke rol bij de ontmoeting tussen Portugal en Servië. Ricardo Carvalho kopte in de tiende minuut raak nadat Fábio Coentrão een hoekschop opnieuw voor had gezet. De corner was onnodig weggegeven door Dusan Basta.

Servië speelde zijn eerste EK-kwalificatiewedstrijd sinds het vertrek van Dick Advocaat als bondscoach. De Nederlander legde in november vorig jaar zijn functie neer na de 1-3 thuisnederlaag tegen Denemarken. Onder zijn opvolger Radovan Curcic was het spel van de Serviërs op visite bij Portugal niet groots, maar na een uur spelen werd het wel gelijk. Bij een hoekschop scoorde voormalig Vitesse-speler Nemanja Matic met een fantastische omhaal.

Lang kon Servië niet genieten van de gelijke stand. Twee minuten later kwam Portugal weer op voorsprong. Fábio Coentrão tikte de bal na een mooie aanval van dichtbij binnen bij de tweede paal, na een voorzet van João Moutinho. AZ-speler Nemanja Gudelj bleef op de bank bij Servië.

Portugal heeft na vier duels negen punten en gaat daarmee aan kop in groep I. Denemarken, dat niet in actie kwam vanwege het oneven aantal deelnemers in de poule, en Albanië volgen met zeven punten op de tweede plaats. De Albanezen waren eerder op de avond met 2-1 te sterk voor Armenië, dat net als Servië pas één punt heeft en EK-deelname al lijkt te kunnen vergeten.

Armenië stond wel lang op voorsprong in Albanië. Yura Movsisyan tekende in de vierde minuut voor de 0-1, op aangeven van sterspeler Henrikh Mkhitaryan. In de zeventigste minuut kreeg de Armeen Hovhannes Hambardzumyan zijn tweede gele kaart - en dus rood - en dat bleek het kantelpunt in de ontmoeting. Met een man meer stelde Albanië in het laatste kwartier orde op zaken, door goals van Mërgim Mavraj en Shkëlzen Gashi werd er met 2-1 gewonnen.