Over de grens: wat opviel in het buitenland

Over de grens: wat opviel in het buitenland

23 maart 2015 – Het was vooral het weekend van El Clásico, de kraker tussen FC Barcelona en Real Madrid. Barça won in Camp Nou met 2-1, waardoor het de touwtjes in de Primera Division nu stevig in handen heeft. Maar ook in andere landen gebeurde genoeg, FCUpdate.nl pikt weer enkele opvallende zaken eruit. Met aandacht voor een bizarre rode kaart, Género Zeefuik, een merkwaardig incident in Turkije en het leed dat Robben heet.

Dreun voor Oranje

Het slechtste nieuws voor Nederland kwam dit weekend uit Duitsland. Nadat doorsijpelde dat Arjen Robben in de wedstrijd tegen Borussia Mönchengladbach het veld halverwege de eerste helft had verlaten, werd enkele uren later bevestigd wat iedereen al vreesde: de aanvaller mist de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Turkije. Dat is zo ongeveer het slechtst denkbare nieuws voor Oranje, dat ook aanvoerder Robin van Persie en steunpilaar Ron Vlaar mist. Maar waar Van Persie en Vlaar nog wel vervangbaar zijn, is Robben dat niet. Bayern verloor met 0-2 van Gladbach, een zeldzame nederlaag voor de ploeg uit München, maar dat was voor Oranje-fans even niet zo belangrijk. Robben ligt eruit en dat doet het hele land pijn.

Zeefuik kan aan de champagne

Terwijl zijn werkgever FC Groningen in Nederland het zicht op de play-offs om Europees voetbal langzaam maar zeker verliest, loopt Género Zeefuik in Schotland de polonaise. De spits werd begin januari verhuurd aan Heart of Midlothian en is met die club dit weekend kampioen van de tweede divisie geworden. Hearts won zaterdag met 0-3 van Falkirk, onder meer door één goal van Zeefuik, en kon de champagne ontkurken toen concurrent Hibernian een dag later verloor. Met negen goals in tien wedstrijden is de in Nederland vaak uitgelachen Zeefuik één van de helden van Hearts.

Barça grijpt de macht in Spanje

Het was een wedstrijd om naar uit te kijken, voor voetbalfans uit de hele wereld: FC Barcelona tegen Real Madrid. Real had maandenlang de touwtjes in handen in Spanje, maar raakte door een reeks mindere resultaten onlangs de koppositie kwijt aan zijn aartsrivaal. In Camp Nou kon Barça een volgende dreun uitdelen en dat gebeurde ook, het werd 2-1. Luis Suarez maakte het winnende doelpunt, in een fase van de wedstrijd waarin Real de betere ploeg was. "Het is mijn belangrijkste doelpunt voor Barcelona tot nu toe. De goal krijgt extra lading vanwege de tegenstander", jubelde Suarez na afloop. Carlo Ancelotti, de geplaagde coach van Real, probeert de moed erin te houden. "Barça is nu in het voordeel, maar we geven het niet op. De competitie is nog niet afgelopen, we zijn nog altijd gemotiveerd om de landstitel te pakken."

Boze Emenike wil van het veld lopen

Fenerbahçe won de topper tegen stadgenoot Besiktas zondag met 1-0, door een doelpunt van Moussa Sow in blessuretijd. Dat resultaat zorgt ervoor dat de hele top drie in Turkije nu binnen twee punten van elkaar staat, maar na afloop van het duel ging het vooral over iets anders. Na een gemiste kans werd Fenerbahçe-speler Emmanuel Emenike uitgejoeld door de eigen aanhang en dat kwetste de Nigeriaan tot op het bot. Hij gaf aan dat hij gewisseld wilde worden en toen dat niet gebeurde, trok hij zelf zijn shirt uit en beende hij richting kleedkamer. Hij kon door de technische staf op andere gedachten worden gebracht, maar na de rust keerde de Afrikaan niet terug op het veld. Opvallend is vooral dat het de tweede keer in korte tijd is dat zoiets gebeurt in Turkije. In november stapte doelman Volkan Demirel voor een wedstrijd met de nationale ploeg tegen Kazachstan van het veld, nadat hij tijdens de warming-up werd uitgefloten.

Gerrard speelt kortste wedstrijd ooit

Op 29 november 1998 maakte Steven Gerrard, als broekie, zijn debuut in het eerste van Liverpool. Als invaller mocht hij twee minuten meedoen tegen Blackburn Rovers en dat bleek het begin van een prachtige carrière bij zijn club. Deze invalbeurt tegen Blackburn was tot dit weekend zijn kortste optreden ooit voor Liverpool, maar in de kraker tegen Manchester United scherpte hij zijn 'persoonlijk record' aan. Slechts 41 seconden nadat hij als invaller in de ploeg gekomen was, kreeg hij een rode kaart. Het leverde hilarische tweets op, waarvan een greep hieronder staat. Gerrard benadeelde zijn ploeg, Liverpool verloor met 1-2. Dat resultaat kan wel eens cruciaal zijn geweest in de strijd om Champions League-deelname, want het verschil tussen beide teams- de nummers vier en vijf van de ranglijst- is opgelopen tot vijf punten.

gerelateerd

Meer nieuws

  1. zondag 18 april 2021

  2. zaterdag 17 april 2021