Ajax pakt met speels gemak drie punten in Friesland

15 maart 2015, 16:20   Bijgewerkt: 16 maart 2015, 10:13

Het Abe Lenstra Stadion was sinds de winterstop een onneembare vesting, maar Ajax heeft de fraaie thuisreeks van sc Heerenveen zondagmiddag op hardhandige wijze ten einde gebracht. De nummer twee van de Eredivisie wist met speels gemak drie punten bij te schrijven in Friesland. Arek Milik (tweemaal), Davy Klaassen en Joël Veltman kregen Heerenveen stil met hun doelpunten en zorgden voor een ruime 1-4 zege.

Op voorhand was duidelijk dat Heerenveen een status als reuzendoder kon afdwingen. Eerder dit seizoen zegevierden de Friezen in het eigen stadion over PSV (1-0) en Feyenoord (3-1). Zou de formatie van coach Dwight Lodeweges ook nog in eigen huis van Ajax winnen, dan zou het de traditionele top drie van Nederland dus verslagen hebben in eigen huis, waar het in 2015 nog niet verloren had. Dit lukte niet, waardoor Heerenveen al zes speelronden achter elkaar om de beurt gewonnen en verloren heeft. Aan Friese zijde waren de kwaliteitsflitsen van de herstelde Sam Larsson een lust voor het oog, maar de Zweed kon het niet in zijn eentje doen tegen het dominante Ajax.

Heerenveen, dat met debutant Janio Bikel aantrad, wilde wederom in eigen huis een tegenstander de stuipen op het lijf jagen en startte dan ook zeer fel aan het treffen met Ajax. De nummer twee van de Eredivisie liet zich echter niet van de wijs brengen en toonde zich geduldig en geslepen. De thuisploeg was wat naïef en daar profiteerden de Ajacieden gretig en snel van. Milik tekende al snel met een droge knal vanaf de rand van de zestien meter de 0-1 aan en nadat Anwar El Ghazi ook twee keer dichtbij was kwam Ajax op 0-2. Klaassen verlengde een hoekschop van Sinkgraven fraai met de kruin. De bezoekers bleven gevaarlijk en hadden het eerste half uur volledige controle.

Uit het niets vond Heerenveen echter de aansluiting. Larsson brak door vanaf rechts, trok de bal voor en zag Veltman de bal ongelukkig in het eigen doel tikken. De stemming veranderde van kil naar euforisch, maar de feestvreugde was van korte duur. De Friezen stonden namelijk weer te slapen bij een standaardsituatie en dat gaf Ajax de gelegenheid om de marge weer tot twee te vergroten. Maker van het doelpunt was Joël Veltman, die even later een inzet van Uth voor de lijn weghaalde.

Omdat PSV ook won (2-1 van FC Groningen), blijft de achterstand op de koploper elf punten. Ajax heeft op papier een eenvoudig programma - in de zeven laatste wedstrijden zijn PEC Zwolle en SC Cambuur op basis van de ranglijst de meest pittige opponenten - maar de landstitel lijkt te hoog gegrepen te zijn. De focus zal blijven liggen op het behoud van plaats twee. Nummer drie Feyenoord kan de achterstand op Ajax met een zege op FC Dordrecht (16.45 uur) naar acht punten brengen.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen