AZ klimt naar derde stek dankzij winst bij Go Ahead

21 februari 2015, 21:39

AZ heeft zich in Deventer voor een dag verzekerd van de derde plaats in de Eredivisie. De Alkmaarders wonnen op bezoek bij Go Ahead Eagles met 2-0 dankzij doelpunten van Simon Poulsen in de eerste helft en Robert Mühren in de tweede helft.

AZ verloor vorige week tegen koploper PSV, maar zette daarvoor een sterke serie neer. De ploeg van John van den Brom klom daardoor op tot de subtop van de Eredivisie. Go Ahead won vorige week knap de beladen derby tegen PEC Zwolle. De Deventers hebben nog wel degradatiezorgen, Heracles Almelo en NAC Breda hijgen in de nek van Go Ahead.

Het verschil in punten op de ranglijst was op het veld in het eerste kwartier niet te merken. De thuisploeg was zelfs sterker en kreeg in de beginfase al een paar kleine kansjes om te scoren. De eerste echt grote kans kreeg Jeffrey Gouweleeuw voor AZ, maar hij kopte de bal voorlangs uit een vrije trap.

Dat was kort voordat AZ het overwicht zou overnemen en Poulsen zou maken. De bal bleef na een corner hangen voor het doel van Mickey van der Hart en de Deense verdediger maakte daar gretig gebruik van. 1-0 stond ook op het scorebord bij rust. Vlak voor het rustsignaal was Wesley Hoedt nog goed weggekomen. De verdediger had al geel gekregen bij een opstootje en legde vervolgens Deniz Türüc neer. Siemen Mulder gaf wel een vrije trap, maar liet Hoedt ontsnappen aan zijn tweede geel van de wedstrijd.

Ook na rust probeerde Go Ahead wel aan te vallen en kansen te creëren. Maar heel gevaarlijk werd de ploeg van Foeke Booy nooit. AZ was constant een stuk slagvaardiger. Zeker toen invaller Dabney Dos Santos de bal afsnoepte van Sjoerd Overgoor en direct Mühren aanspeelde. De aanvaller kwam vrij voor de keeper en schoot strak de 2-0 binnen.

Daarna had AZ de wedstrijd volledig onder controle en hadden Dos Santos en de eveneens ingevallen Muamer Tankovic nog 3-0 kunnen maken. Dat gebeurde niet en dus won AZ met 2-0 in De Adelaarshorst van Go Ahead. De Alkmaarders staan nu derde achter PSV en Ajax. Go Ahead gaat spannende weken tegemoet in de strijd tegen degradatie en staat vijftiende.

Manchester City - Real Madrid: Win 100 keer je inzet als Manchester City wint!