Gouden wissel helpt ManU, Koeman morst punten

11 februari 2015, 23:02   Bijgewerkt: 12 februari 2015, 00:05

Een opmerkelijke wissel was goud waard voor Manchester United in de thuiswedstrijd tegen Burnley. Chris Smalling kwam door een blessure van Phil Jones al na vijf minuten als invaller in de ploeg en baarde opzien door al in de eerste helft twee keer te scoren. De ploeg van manager Louis van Gaal won uiteindelijk met 3-1. Ook Manchester City en Chelsea boekten zeges, het Southampton van Ronald Koeman verloor terrein.

De invalbeurt van Smalling op Old Trafford was ronduit opmerkelijk. De verdediger staat niet bepaald bekend om zijn scorend vermogen, maar was als invaller tegen Burnley zo scherp als een mes. Koud in het veld opende hij de score, vlak voor de pauze maakte met een fraaie kopbal zijn tweede goal van de avond. Tussendoor had Danny Ings de bezoekers op gelijke hoogte gebracht. Na de pauze, tien minuten voor tijd, bepaalde Robin van Persie met een benutte strafschop de eindstand op 3-1. De tweede Nederlander in de basis bij Man United, Daley Blind, maakte dat niet meer mee. Hij verliet het veld al in de eerste helft met een blessure aan zijn hoofd.

Door de overwinning neemt Manchester United de derde plaats op de ranglijst over van Southampton, dat thuis tegen West Ham United niet verder kwam dan een 0-0 gelijkspel. Een teleurstellend resultaat voor de ploeg van manager Ronald Koeman, zeker omdat de bezoekers een half uur met tien man speelden. Adrian kreeg rood, maar Southampton profiteerde niet. Bij de thuisploeg stonden Graziano Pellè en Eljero Elia in de basis. Twee andere spelers met een verleden in de Eredivisie, Dusan Tadic en Filip Djuricic, vielen na rust in.

Koploper Chelsea leek in de thuiswedstrijd tegen Everton af te stevenen op puntenverlies, maar in de laatste minuut van de reguliere speeltijd voorkwam Willian dat. De Braziliaan schoot de bal van grote afstand, op fraaie wijze, binnen en voorkwam daarmee dat de ploeg uit Londen averij opliep in de strijd om de titel. De grootste concurrent van Chelsea, Manchester City, won ook. Op bezoek bij Stoke City werd het 1-4, onder meer door twee doelpunten van Sergio Agüero. Ook Samir Nasri en James Milner pikten hun doelpuntje mee.

Daryl Janmaat was belangrijk voor Newcastle United in de uitwedstrijd tegen Crystal Palace. Met een puntgave assist stond de oud-Feyenoorder aan de basis van het enige doelpunt van zijn club, gemaakt door Papiss Cissé. Genoeg voor de drie punten was dit ene doelpunt niet, Newcastle moest genoegen nemen met een gelijkspel (1-1). In de strijd tegen degradatie deed West Bromwich Albion goede zaken, het versloeg Swansea met 2-0.