Veerkrachtig AZ maakt einde aan thuisreeks FC Groningen

8 februari 2015, 18:38

Lange tijd was de Euroborg een onneembare veste, maar daar is zondag verandering in gekomen. FC Groningen was hard op weg om wederom een zege over de streep te trekken voor eigen publiek, totdat het de wedstrijd uit handen gaf. Dat begon met de aansluitingstreffer van Steven Berghuis vlak voor rust, waarna de Alkmaarders in de tweede helft orde op zaken stelden en met een 2-4 zege van het veld stapten.

John van den Brom moest noodgedwongen een wijziging doorvoeren in zijn basisteam. Aron Johannsson was in de wedstrijd tegen Ajax nog het goudhaantje door het winnende doelpunt te maken, maar moest vanwege een enkelblessure vanaf de tribune toekijken. De trainer besloot Robert Mühren daarom als spits te positioneren. De aanvaller wist pas na rust de aandacht op zich te richten met een paar grote kansen. FC Groningen verscheen met de vertrouwde elf aan de aftrap, waaronder winteraankoop Simon Tibbling.

Dat het aantrekken van Tibbling een schot in de roos is, bleek ook de eerste zestig minuten tegen AZ. De middenvelder is een zeer nuttige speler voor FC Groningen en zorgde ervoor dat Chery wat meer de ruimte kreeg om aanvallend te denken. Tibbling voelt goed aan waar de bal gaat komen en gaf bijna elke pass goed. Hij deelde het laatste half uur we mee in het slechte spel van zijn teamgenoten. Door de goede balans in de middelste linie, had FC Groningen voornamelijk in de eerste helft de overhand en wisten AZ-spelers niet waar ze het zoeken moesten. Dankzij een doelpunt in de blessuretijd van de eerste helft van Steven Berghuis bleven de Alkmaarders in de wedstrijd. Het spel van de bezoekers hield op dat moment echter niet over.

AZ liet zich vooral voor rust eenvoudig aftroeven. De spelers van FC Groningen oogden scherper. De manschappen van AZ lieten zich gebruiken als draaischijf en kwamen te laat bij de tweede duels. Knullig verdedigen lag ook ten grondslag aan de doelpunten van FC Groningen. Een vrije trap verdween via Steven Berghuis in het eigen doel. De aanvaller beroerde de bal dusdanig van richting dat het als een eigen goal werd genoteerd. Esteban deelde ook mee in de malaise door in de fout te gaan bij een afstandsschot. Michael de Leeuw was er als de kippen bij om de verdubbeling tegen de touwen te werken. Tekenend voor het verdedigende spel van AZ was de botsing tussen teamgenoten Nemanja Gudelj en Wesley Hoedt. Een geval van miscommunicatie.

Waar AZ in de eerste helft het liet afweten, daar was FC Groningen na rust niet bij de les. De verdediging van Van den Brom had in de tweede helft de organisatie een stuk beter op orde. Daardoor was het Groningen dat aanvallend nauwelijks wat had in te brengen. Een half uur voor tijd wisten de bezoekers de rug te rechten. Jeffrey Gouweleeuw tikte de 2-2 binnen en even later werd door Markus Henriksen de stand zelfs op 2-3 gezet. AZ kreeg in de slotfase kansen om verder uit te lopen. Alleen Henriksen profiteerde daarvan met een fraaie bal in de bovenhoek. Voor Groningen is een einde gekomen aan de ongeslagen thuisreeks van 25 duels. AZ komt dankzij de drie punten op gelijke hoogte met nummer drie Feyenoord.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen