Forse schorsing Marokko, ook straf Tunesië en Eq.-Guinea

Forse schorsing Marokko, ook straf Tunesië en Eq.-Guinea

6 februari 2015 – De Afrikaanse voetbalfederatie CAF heeft een drukke dag achter de rug. Marokko, Tunesië en Equatoriaal-Guinea werden vrijdag alle drie aangepakt tijdens een vergadering in Malabo, één van de speelsteden voor de dertigste en lopende editie van de Afrika Cup.

Marokko werd het hardst bestraft. Eigenlijk zou het Afrikaans kampioenschap niet in Equatoriaal-Guinea worden gespeeld, maar in Marokko. Het Noord-Afrikaanse land gaf de organisatie in november vorig jaar echter terug vanwege het ebola-virus. De Marokkaanse voetbalfederatie sprak van overmacht, maar de CAF gaat daar niet in mee en heeft dan ook harde maatregelen genomen. Marokko is niet welkom op de komende twee edities van de Afrika Cup, in 2017 en 2019, en daarnaast moet de voetbalbond van het land ruim negen miljoen euro betalen aan de CAF. Naast een boete betreft dit een schadevergoeding van 8,05 miljoen euro.

Mogelijk mag ook Tunesië in 2017 niet naar de Afrika Cup. Het land verloor deze editie in de kwartfinale van gastland Equatoriaal-Guinea en trok na afloop de integriteit van de scheidsrechter in twijfel, aangezien de nederlaag werd ingeleid door een onterechte strafschop. De dienstdoende arbiter is weliswaar voor een half jaar geschorst, maar de CAF eist dat de Tunesische voetbalbond voor 31 maart zijn excuses aanbiedt voor de aantijgingen. Gebeurt dat niet, dan zitten de internationals van Tunesië over twee jaar voor de televisie tijdens de Afrika Cup.

Equatoriaal-Guinea wordt verantwoordelijk gehouden voor de ongeregeldheden van afgelopen donderdag in de halve finale tegen Ghana (0-3 verlies). Supporters van het gastland bekogelden de fans van Ghana in de tweede helft met waterflessen en andere projectielen. De Ghanese toeschouwers zagen geen andere uitweg dan het veld op rennen. Hierdoor lag de partij ruim een half uur stil. Equatoriaal-Guinea moet opdraaien voor de medische kosten van de zeker 36 mensen die bij de rellen gewond zijn geraakt, een boete van 100.000 Amerikaanse dollar betalen en voorwaardelijk één duel zonder publiek spelen.

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. donderdag 17 oktober 2019

  2. woensdag 16 oktober 2019

  3. dinsdag 15 oktober 2019