Ajax gaat knock-out: "We hadden er iets van moeten maken"

6 februari 2015, 09:00

Zes dagen geleden, zaterdagavond rond 20.00 uur, zag de wereld er mooi uit voor Ajax. Koploper PSV stond met 0-1 achter tegen Willem II en stiekem werd alvast gerekend. Als de stand in Eindhoven zou zo blijven en Ajax dan hetzelfde weekend van Vitesse zou winnen, was het verschil tussen beide teams nog maar drie punten. Het liep anders en donderdagavond, na de wedstrijd tegen AZ, was de ranglijst keihard voor Ajax: de kampioen van de afgelopen vier seizoenen staat nu op twaalf (!) punten van de koploper uit Eindhoven.

Het kan snel gaan, bleek de afgelopen dagen. PSV boog zijn 0-1 achterstand tegen Willem II in de laatste zes minuten om in een 2-1 zege, waarna Ajax verloor van Vitesse. Het verschil tussen beide teams liep hierdoor op tegen negen punten en omdat PSV midweeks won van NAC Breda en Ajax onderuit ging tegen AZ, zijn het er nu twaalf. Twaalf. Dat is een achterstand die, normaal gesproken, niet meer te overbruggen is.

Die resultaten zijn niet best, al drie wedstrijden op rij wist Ajax niet te scoren. Na de 0-0 tegen Feyenoord werd met 1-0 verloren van zowel Vitesse als AZ. "Maar deze nederlaag doet minder pijn dan die tegen Vitesse", zegt Schöne. "Omdat we tegen Vitesse in grote fases compleet weggespeeld werden. Dat was nu niet het geval."

Voor het duel met AZ gooide Ajax-coach Frank de Boer zijn team om, het middenveld werd gevormd door tieners Riechedly Bazoer, Jaïro Riedewald en Daley Sinkgraven. Schöne speelde op de voor hem onbekende positie van spits. Hij moest doen wat Siem de Jong in het verleden wel eens deed bij Ajax, namelijk als uitzakkende nummer negen voor meer voetbal in de ploeg zorgen. "Dat lukte redelijk", vindt hij. "Je moet mij niet in de spits zetten tegen twee grote centrale verdedigers, maar nu moest ik uitzakken en de tegenstanders aan het twijfelen brengen. Je zag dat AZ daar moeite mee had, ook omdat er beweeglijke jongens om me heen stonden."

Dat gebeurde niet, het kwetsbare Ajax verloor opnieuw en zag PSV zodoende verder uit het zicht verdwijnen. "Of we nu moeten gaan vrezen voor de tweede plek? Dat hoop ik niet", bromt Schöne. Plek twee lijkt voorlopig het hoogst haalbare. En dus dreigt het voor Ajax, na vier kampioenschappen op rij, een mislukt seizoen te gaan worden. "Als je als Ajax zijde geen kampioen wordt, is je seizoen hoe dan ook mislukt", weet Schöne.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen