De winnaars van de transferperiode in de Eredivisie

De winnaars van de transferperiode in de Eredivisie

3 februari 2015 – Het was niet bepaald de meest spetterende transferperiode ooit in Nederland. De traditionele topclubs hielden zich stil en beperkten zich tot het intact houden van de selectie, op de komst van Daley Sinkgraven naar Ajax na. Verder waren het vooral de kleinere clubs en subtoppers die goede zaken deden. FCUpdate.nl werpt een blik op alle transfers en wijst de drie grootste winnaars van de transferperiode in de Eredivisie aan.

NAC Breda

We kunnen er niet omheen: NAC Breda. Nog voordat de transfermarkt opende was er al kritiek, want de concurrentie had er lucht van gekregen dat NAC spelers ging halen. "Financial unfair play", noemde Willem II-coach Jurgen Streppel het feit dat NAC zich kon versterken, ondanks dat het onder curatele staat van de KNVB. Bij Heracles nam men zelfs het woord 'competitievervalsing' in de mond. Maar wat iedereen er ook van vindt, feit is dat NAC Breda geen halve maatregelen genomen heeft. Maar liefst zeven spelers kwamen de afgelopen maand naar het Rat Verlegh Stadion: Hakim Borahsasar, Divine Naah, Felitciano Zschusschen, Dirk Marcellis, Menno Koch, Guyon Fernandez en Ruben Ligeon. Zeven aanwinsten, waarvan een aantal het team het aanwijsbaar direct beter maakt. Of het nou financieel allemaal door de beugel kan of niet: feit is dat NAC Breda er de afgelopen maand flink sterker op geworden is.

FC Groningen

Het is de uitdaging van iedere beleidsmaker en hoe hoger je speelt, hoe lastiger het is: spelers vinden die binnen je budget passen en direct een versterking blijken te zijn. Van FC Groningen is al jaren bekend dat het meestal precies de goede spelers haalt- denk aan Luis Suarez, Tim Matavz, Andreas Granqvist, Virgil van Dijk en Dusan Tadic- en ook deze winter lijkt het uitstekende zaken te hebben gedaan. Albert Rusnák, overgenomen van Manchester City, is een speler die zo mee lijkt te kunnen bij Nederlandse topclubs. Zijn kwaliteiten waren al bekend na zijn goede half jaar bij Cambuur, maar FC Groningen handelde het meest slagvaardig. Naast Rusnák haalde FC Groningen ook Simon Tibbling, een onbekende middenvelder uit Zweden. De 20-jarige Tibbling oogt wat klein en mollig, maar blijkt een uitstekende voetballer. Hij veroverde meteen een basisplek en overtuigde iedereen in de eerste weken van 2015 van zijn kwaliteiten. FC Groningen heeft twee keer geschoten in januari en het lijkt erop dat beide keren de roos geraakt is.

PEC Zwolle

De club, inclusief coach Ron Jans, had zich erbij neergelegd: Tomas Necid zou niet terugkeren naar het IJsseldelta Stadion. De Tsjech werd in de eerste seizoenshelft gehuurd van CSKA Moskou en moest in januari terug naar Rusland, omdat zijn werkgever hem wilde verkopen. Maar omdat een transfer naar Chievo Verona op het laatste moment strandde en CSKA dus maar besloot om zijn contract te ontbinden, kon PEC Zwolle vlak voor het verstrijken van de transferdeadline toch toeslaan. Necid keert terug en is daarmee dé aanwinst van PEC Zwolle voor de tweede helft van dit seizoen. Fit is hij nog niet- de spits moet nog een aantal weken herstellen van een blessure- maar voor de laatste maanden van dit seizoen heeft de club er een groot wapen bij. Tel daarbij de komst van Sheraldo Becker (Ajax), Eli Babalj (AZ) en de clubloze Aleksander Bjelica op en er is maar één conclusie mogelijk: de toch al goede selectie van PEC Zwolle is alleen maar sterker geworden. Met deze ploeg, een voorlopige vierde plaats in de Eredivisie en een plek in de halve finale van de KNVB Beker lijken alle ingrediënten voor een prachtige tweede seizoenshelft aanwezig.


Door: Roland Mather

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. donderdag 9 april 2020

  2. woensdag 8 april 2020

  3. dinsdag 7 april 2020