Barça halvefinalist na bizar gevecht met Atlético

28 januari 2015, 22:54   Bijgewerkt: 28 januari 2015, 23:18

FC Barcelona heeft zich in een bizar voetbalgevecht als eerste ploeg geplaatst voor de halve finales van de Copa del Rey. De Catalanen wonnen woensdag de return in de kwartfinale tegen Atlético Madrid met 2-3, na vorige week de thuiswedstrijd al met 1-0 gewonnen te hebben. De eindstand was al bij rust bereikt. De thuisploeg eindigde het duel met negen man, maar dat hadden er acht moeten zijn. Arda Turan gooide vlak na de pauze met zijn schoen naar de grensrechter, maar kwam bizar genoeg weg met slechts een gele kaart.

Zo saai als het vorige week was in de heenwedstrijd in Camp Nou in Barcelona, zo leuk was het vanavond in de return in het Estadio Vicente Calderón in Madrid. Atlético Madrid had aan slechts een halve minuut voldoende om de 1-0 nederlaag van zeven dagen geleden recht te zetten. Fernando Torres zorgde voor enorme vreugde op de tribunes door Atlético met een schot van net buiten het strafschopgebied op 1-0 te zetten. Het was al weer zijn derde doelpunt voor de Spaanse kampioen sinds hij eerder deze maand overkwam van AC Milan.

Atlético Madrid had slechts acht minuten plezier van de voorsprong. Neymar herstelde in de negende minuut het evenwicht namens FC Barcelona. Na een pass van Luis Suarez lag het achterin helemaal open bij de thuisploeg en daarvan profiteerde de Braziliaan.

Raúl García bracht Atlético Madrid na een half uur spelen ten tweede male aan de leiding. De middenvelder benutte een strafschop, toegekend na een overtreding van Javier Mascherano op Juanfran. Uit de herhaling bleek echter dat de tackle buiten de 'zestien' was en bovendien was de aard van de overtreding op zich wellicht al onvoldoende voor een elfmetertrap. Scheidsrechter Jesús Gil gaf hem toch en Raúl García liet dat buitenkansje niet onbenut.

Maar wederom bleef de voorsprong van Atlético Madrid slechts acht minuten overeind. Door een eigen goal van Miranda werd het in de 38ste minuut weer gelijk. De verdediger tikte na een corner een inzet van Sergio Busquets in eigen doel (2-2). Drie minuten later lag zelfs de 2-3 erin via Neymar, na een vlijmscherpe counter. Ditmaal had Atlético Madrid in de aanval die vooraf ging aan de goal wel honderd procent recht op een strafschop, na een handsbal van Jordi Alba op een schot van Antoine Griezmann. Jesús Gil vond het in dit geval echter niet nodig om naar de stip te wijzen, met alle gevolgen van dien.

Want de spelers van Atlético Madrid waren witheet. In de rust liep het uit de hand en in de tweede helft keerde Gabi niet meer terug op het veld. Naar verluidt omdat hij Neymar een klap zou hebben gegeven in de spelerstunnel. Kort na de doelwissel zorgde Arda Turan voor het meest bizarre moment van de enerverende avond. De Turkse spelmaker kreeg na een duel niet zijn zin van de arbitrage en trok daarom maar zijn schoen uit en smeet deze uit pure woede naar de grensrechter. Zijn straf was slechts een gele kaart. Doelpunten vielen er uiteindelijk niet meer. Wel kreeg in de persoon van Mario nog een Atlético Madrid-speler rood. De middenvelder incasseerde in de 84ste minuut zijn tweede gele kaart.

FC Barcelona speelt in de halve finale van de Spaanse beker tegen Villarreal of Getafe.