Sensatie in FA Cup: Chelsea, ManCity en Koeman exit

24 januari 2015, 17:57   Bijgewerkt: 24 januari 2015, 19:13

Dat de FA Cup doorgaans bol staat van de verrassingen, is algemeen bekend. Maar zaterdag was het wel heel extreem: Chelsea, Manchester City en Southampton, de volledige top-drie van de Premier League, vonden alle drie hun Waterloo in de vierde ronde. Vrijdag bleef het Manchester United van Louis van Gaal al steken op 0-0 tegen vierdeklasser Cambridge United. Wel krijgt ManU een herkansing.

Chelsea boog op eigen veld, ondanks een 2-0 voorsprong, met 2-4 voor derdeklasser Bradford City. Manchester City ging eveneens voor eigen publiek, terwijl het voor rust de bovenliggende partij was, met 0-2 onderuit tegen Middlesbrough. Die ploeg komt uit op het tweede profniveau in Engeland. Het Southampton van Ronald Koeman werd thuis verslagen door Crystal Palace: 2-3.

Aanvankelijk leek er geen vuiltje aan de lucht voor Chelsea op het eigen Stamford Bridge in de ontmoeting met Bradford City. De ploeg van manager José Mourinho stond na 38 minuten met 2-0 voor, door doelpunten van Gary Cahill en Ramires. Chelsea speelde zeker niet in haar sterkste bezetting en kreeg daarvoor in het laatste kwartier, juist nadat Mourinho enkele vaste basisspelers had laten invallen, alsnog de rekening gepresenteerd. Jon Stead had vlak voor rust al voor de aansluitingstreffer getekend en in de laatste vijftien minuten zorgden Filipe Morais, Andrew Halliday en Mark Yeates voor een ongekende sensatie. Zij bogen de 2-1 achterstand van Bradford City om in een 2-4 overwinning. En dus ligt Chelsea, waar Nathan Aké op de bank bleef, uit de FA Cup.

Manchester City kreeg in de eerste helft van het duel met Middlesbrough de betere kansen, ook al maakte het geen overtuigende indruk. In het tweede bedrijf viel het niveau van de regerend Premier League-kampioen steeds verder terug en daarvan profiteerde Middlesbrough optimaal. Patrick Bamford bracht in de 53ste minuut de verrassende 0-1 op het scorebord, na geklungel van City-speler Fernando. Eerst kopte de Braziliaan te kort terug op zijn keeper Willy Caballero, maar die fout kon hij nog herstellen. Echter, bij zijn poging de bal voor de doellijn te stoppen, schoot hij het leder tegen het lichaam van Bamford aan en die scoorde.

Lee Tomlin had tien minuten later de beslissing op zijn schoen. De Engelsman legde Vincent Kompany met een heerlijke draaibeweging in de luren, maar trof vervolgens de paal. In de slotfase raakte Frank Lampard aan de andere kant met een afstandsschot eveneens het aluminium (lat). Kike maakte uiteindelijk in de derde minuut van de extra tijd aan alle spanning een einde met de 0-2. Kort daarna mocht Yanic Wildschut nog invallen bij Middlesbrough.

In het eigen St. Mary's Stadium zag Ronald Koeman Southampton twee keer op voorsprong komen tegen collega-Premier League-club Crystal Palace. Graziano Pellè was één van de doelpuntenmakers voor de thuisclub. Uiteindelijk gingen de gasten uit Londen toch met de winst aan de haal: 2-3. Marouane Chamakh maakte twee treffers namens Crystal Palace, waaronder de winnende. Eljero Elia had een basisplaats bij Southampton. De Voorburger was vorige week tegen Newcastle United (1-2) nog goud waard met twee treffers, maar wist ditmaal niet te schitteren.

Ook Tottenham Hotspur vloog eruit. De equipe van manager Mauricio Pochettino gaf het op het eigen White Hart Lane in de slotfase weg tegen Leicester City, hekkensluiter in de Premier League. Door een penalty van Andros Townsend grepen The Spurs na negentien minuten de leiding, maar in de slotfase sloeg Leicester City toe via Leonardo Ulloa en Jeffrey Schlupp: 1-2. Michel Vorm stond in de basis bij Tottenham.