Oliedomme Gervinho schudt slapende Olifanten wakker

20 januari 2015, 19:03

Ivoorkust is de jacht op de eerste Afrikaanse titel sinds 1992 moeizaam begonnen. In de eerste groepswedstrijd tegen Guinea leken de Olifanten af te koersen op een pijnlijke nederlaag, maar opvallend genoeg zorgde een rode kaart voor Gervinho voor de ommekeer.

Al ruim tien jaar wordt gesproken over een gouden generatie bij Ivoorkust. Met spelers als Didier Drogba, Salomon Kalou, Kolo Touré, Yaya Touré en nu ook Wilfried Bony heeft de ploeg kwaliteit te over gehad, maar een kroon op het werk is uitgebleven. De huidige generatie begon telkens als favoriet aan een Afrika Cup, maar kwam niet verder dan twee tweede plaatsen. De enige titel uit de historie, in 1992, werd behaald met een volledig andere selectie.

Ook aan het Afrikaans kampioenschap van 2015 is Ivoorkust begonnen als één van de favorieten, maar daarvan viel in de eerste groepswedstrijd nog weinig te merken. Met Guinee trof de ploeg een bescheiden tegenstander, maar halverwege was de stand 0-1. Mohamed Yattara schoot heerlijk raak na geklungel in de Ivoriaanse defensie, waar ADO-speler Wilfried Kanon deel van uitmaakte. Voor de openingstreffer had Ivoorkust één keer van dichtbij de lat geraakt, maar meer liet de slap spelende ploeg niet zien in de complete eerste helft.

Na de pauze schudde een opmerkelijk incident Ivoorkust wakker. Gervinho, één van de dragende krachten van de ploeg, kreeg rood nadat hij een slaande beweging maakte naar een tegenstander. Een logische straf, want de overtreding van de aanvaller van AS Roma was overduidelijk. Toch ging Gervinho volledig door het lint nadat hij de rode prent te zien kreeg. Hij ging door de knieën en stortte ter aarde, ging verhaal halen bij de arbiter en sloeg daarna nog eens wanhopig met zijn armen op de grond. Geëmotioneerd verliet hij uiteindelijk het veld.

Met de rode kaart leek de valse start van Ivoorkust op deze Afrika Cup compleet, maar opvallend genoeg liet de ploeg met tien tegen elf zijn beste voetbal zien. Guinee werd teruggedrongen en de 1-1, twintig minuten voor tijd, kwam niet als een verrassing. De vlak daarvoor ingevallen Doumbia scoorde, na goed werk van Bony.

In Groep D van deze Afrika Cup stuit Ivoorkust later nog op Kameroen en Mali.

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen