Bursaspor om financiële redenen geweerd uit Europa

22 december 2014, 20:50

De financiële toezichthouder van de UEFA heeft Bursaspor aangepakt. De Turkse club, in 2010 nog landskampioen, is vanwege achterstallige betalingen uitgesloten van Europees voetbal. Dat meldt de UEFA maandag via de officiële kanalen.

Bursaspor had nog een voorwaardelijke straf openstaan uit 2012. Deze treedt nu in werking. Dat betekent dat de Groene Krokodillen voor één seizoen geschorst worden van Europese toernooien, met een proeftijd van vier jaar. Daarbovenop krijgt Bursaspor een nieuwe schorsing voor één seizoen, opnieuw met een proeftijd van vier jaar, omdat het de financiën nog steeds niet op orde heeft.

Effectief mag Bursaspor in de komende vier seizoenen dus twee jaar geen Europees voetbal spelen. Het laatste seizoen schorsing is nog wel onder voorbehoud. De sanctie wordt ingetrokken als de club er voor 31 januari 2015 in slaagt aan te tonen dat de achterstallige betalingen zijn voldaan. Daarnaast heeft Bursaspor een boete van 100.000 euro opgelegd gekregen, waarvan de helft voorwaardelijk is. Als aan eerdergenoemde voorwaarde wordt voldaan, hoeft de club 50.000 euro minder over te maken naar de UEFA.

Ook de Roemeense clubs CFR Cluj 1907 en FC Astra Ploiesti, en FK Ekranas uit Litouwen zijn om financiële redenen uitgesloten van Europees voetbal. Voor alle drie de clubs betreft het een schorsing voor één seizoen. Voor Cluj en Astra Giurgiu heeft de straf een proeftijd van drie seizoenen, tenzij voor 31 januari 2015 wordt aangetoond dat aan de financiële verplichtingen is voldaan. Daarnaast heeft Cluj een boete van 150.000 euro opgelegd gekregen, Astra Ploiesti moet 100.000 euro overmaken naar Nyon. De straf van Ekranas is er één met een proeftijd van twee jaar en een boete van 15.000 euro, maar zonder ontsnappingsmogelijkheid.

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen