Groep B: België niet langs Wales, Israël koploper

Groep B: België niet langs Wales, Israël koploper

16 november 2014 – België speelde zondag in Brussel een goede eerste helft tegen Wales, maar heeft dat niet kunnen omzetten in drie punten. De formatie van bondscoach Marc Wilmots bleef voor eigen publiek steken op een 0-0 gelijkspel tegen de Welshmen. In dezelfde groep hadden Cyprus en Israël geen moeite met respectievelijk Andorra (5-0) en Bosnië-Herzegovina (3-0).

Dat België bij rust nog niet op voorsprong stond tegen Wales, was een klein wonder. De Rode Duivels maakten voor de doelwissel een goede indruk, maar benutten de kansen niet. De beste mogelijkheid was voor Nicolas Lombaerts. De verdediger van Zenit St. Petersburg schoot na een hoekschop tegen de paal. Kort daarvoor was Nacer Chadli al dicht bij de 1-0 geweest. Divock Origi zette de oud-speler van FC Twente met een hakje alleen voor het doel van Wales, maar keeper Wayne Hennessey kwam als winnaar uit de strijd.

In de tweede helft kon België de goede lijn niet doorzetten. Aan de hand van Gareth Bale, die in de eerste 45 minuten vrijwel onzichtbaar was, trokken de bezoekers het initiatief naar zich toe. Bale had dat ook in de score kunnen uitdrukken; de duurde voetballer ooit schoot echter rakelings voorlangs. Pas in de eindfase kwam het thuisland weer beter in de wedstrijd, maar de echte creativiteit ontbrak voorin.

Daarom bracht Wilmots Dries Mertens zeventien minuten voor tijd binnen de lijnen. De wissel sorteerde niet het gewenste effect voor de Belgen. Sterker nog, een kwartier voor tijd moest de oud-PSV'er zich alweer laten vervangen omdat hij in botsing was gekomen met George Williams. Beide spelers knalden hard met de hoofden tegen elkaar en Mertens bleef vervolgens groggy op de grond liggen.

Israël is de nieuwe koploper in groep B. De equipe van bondscoach Eli Guttmann was later op de avond in Haifa met 3-0 te sterk voor WK-ganger Bosnië-Herzegovina. Gil Vermouth (ex-De Graafschap), Omer Damari en Eran Zahavi maakten de doelpunten. Bosnië was kort na rust met tien man komen te staan. Toni Sunjic kreeg, bij een 2-0 stand, rood voor het neerhalen van een doorgebroken speler.

Israël, waar Ben Sahar van Willem II op de bank bleef, heeft negen punten. Dat is er één meer dan nummer twee Wales. België staat met vijf punten op de vierde plaats. Onze zuiderburen hebben ook Cyprus nog boven zich. De eilandbewoners hebben zes punten, na een 5-0 thuiszege op Andorra. Giorgos Efrem was met een hattrick de gevierde man. Ook Giorgios Merkis en Demetris Christofi (penalty) waren trefzeker. Bosnië heeft pas twee punten, Andorra is nog puntloos. België en Israël speelden één duel minder.

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. zondag 29 maart 2020

  2. zaterdag 28 maart 2020

  3. vrijdag 27 maart 2020