Sahin: "Turkije moet Duitsland als voorbeeld nemen"

15 november 2014, 18:27

Wil Turkije een grote speler gaan worden in het landenvoetbal, dan zal het land op het gebied van jeugdopleiding een voorbeeld moeten nemen aan Duitsland. Dat stelt althans Nuri Sahin. De oud-Feyenoorder, middenvelder bij Borussia Dortmund, werd geboren in Duitsland, maar komt uit voor de nationale ploeg van Turkije.

Op het WK van 2002 sleepte Turkije een bronzen medaille in de wacht en zes jaar later haalden de Turken op het EK de halve finales. Prima prestaties, maar in totaal waren ze slechts vijf keer actief op een eindtoernooi, in 2008 voor het laatst.

"Mensen begrijpen me vaak verkeerd als ik dit zeg, maar we moeten een voorbeeld nemen aan Duitsland", zegt Sahin tegen de TRT. "Na hun deceptie op Euro 2000 (Duitsland werd in de groepsfase uitgeschakeld, red.), hebben ze de jeugdopleiding op de schop genomen en het resultaat is dat ze nu wereldkampioen zijn. We moeten geduldig zijn."

Sahin vindt het een goede zaak dat Turkse clubs maar een beperkt aantal buitenlanders onder contract mogen hebben. "Dat moet in mijn ogen worden doorgezet, om de kwaliteit van de nationale ploeg te verbeteren. Hierdoor kunnen ploegen alleen buitenlanders kopen die echt iets toevoegen", aldus Sahin. In de lidstaten van de Europese Unie, waaronder Nederland, is een dergelijke regeling niet mogelijk aangezien dit in strijd is met het principe van vrij verkeer van goederen en diensten.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen