Groep D: Duitsland spaart Gibraltar, Milik helpt Polen

14 november 2014, 20:13   Bijgewerkt: 14 november 2014, 22:45

Wereldkampioen Duitsland tegenover voetbaldwerg Gibraltar. Dat moest wel een ongekende doelpuntenregen gaan opleveren in de voorronde van Euro 2016. Het debuterende Gibraltar hield de schade in Nürnberg echter relatief beperkt met een 4-0 nederlaag. Georgië ging op eigen veld met dezelfde cijfers onderuit tegen Polen, Schotland was Ierland op een sfeervol Celtic Park met 1-0 de baas.

Duitsland had twaalf minuten nodig om voor de eerste keer het net te vinden tegen Gibraltar. Thomas Müller was verantwoordelijk voor de openingstreffer. De speler van Bayern München werd in stelling gebracht door Shkodran Mustafi, al belandde diens voorzet wel via de paal voor de voeten van Müller. Laatstgenoemde verdubbelde na een klein half uur de marge. Ditmaal verrichtte Lukas Podolski het voorbereidende werk.

Een afstraffing werd het echter niet. Duitsland, niet in zijn beste vorm getuige een nederlaag tegen Polen en een gelijkspel tegen Ierland in oktober, hield het bij 4-0. Mario Götze nam de 3-0 voor zijn rekening, Yogan Santos passeerde in de 67ste minuut zijn eigen doelman na een actie van Podolski en bepaalde daarmee de eindstand.

Polen kwam in Tbilisi pas na rust op stoom tegen Georgië, waar Guram Kashia van Vitesse in de basis stond. Zes minuten na de doelwissel opende Kamil Glik uit een hoekschop de score. De Georgiër Jaba Kankava probeerde de bal nog wel uit het doel te slaan met zijn hand, maar hij had geen succes. Zijn actie kwam hem wel op een gele kaart te staan.

Grzegorz Krychowiak en Sebastian Mila voerden tussen de 71ste en 73ste minuut de tussenstand op tot 0-3. Ajacied Arek Milik, die voor rust de kruising had geraakt, verrichte bij de goal van Mila het voorbereidende werk. De spits tekende in blessuretijd voor de 0-4. Robert Lewandowski probeerde na een individuele actie zelf af te drukken, maar zijn inzet smoorde. In tweede instantie was het voor Milik heel eenvoudig om de bal in het lege doel te schuiven.

Schotland doet ook nog volop mee in de strijd om een EK-ticket dankzij een belangrijke 1-0 zege op Ierland. Shaun Maloney kroonde zich een kwartier voor tijd tot matchwinner op het kolkende Celtic Park. Scott Brown bediende de speler van Wigan Athletic met de hak, na een kortgenomen corner. In blessuretijd ging het nog bijna mis voor het thuisland; de Schotse verdediger Grant Hanley kopte op de lat van zijn eigen doel.

Na vier speeldagen gaat Polen aan kop in groep D met tien punten. Duitsland, Ierland en Schotland volgen met allen zeven punten op een gedeelde tweede plek. Georgië heeft drie punten, Gibraltar is nog puntloos.