Strijdlustig Excelsior bezorgt Twente eerste verlies

26 oktober 2014, 20:22

Promovendus Excelsior heeft een einde gemaakt aan de ongeslagen status van FC Twente. Op een sfeervol Woudenstein kwam de thuisploeg terug van een zeer vroege achterstand en boog het de wedstrijd volledig om. Uiteindelijk werden de Tukkers op wilskracht met 2-1 verslagen.

FC Twente bleef de laatste twee wedstrijden steken op een gelijkspel. Ondanks een vurig begin in Alkmaar (2-2) én vorige week in eigen huis tegen Ajax (1-1), gaf het de voorsprong weg. De ploeg van Alfred Schreuder aasde op een overwinning om aansluiting te vinden bij de top vijf, zeker nadat Feyenoord, Ajax én PSV deze speelronde geen van allen een misstap hebben gemaakt. Tegen Excelsior, dat vorig seizoen promoveerde, telde alleen de winst.

En zoals we dat gewend zijn, begonnen de Tukkers ook nu weer vurig. Binnen twee minuten knalde Luc Castaignos de bal op heerlijke wijze in de kruising. Het enige gaatje dat nog beschikbaar was in de korte bovenhoek werd gretig gevonden door de spits uit Enschede, nadat Hakim Ziyech de steekpass afleverde. Opnieuw een ijzersterke start van FC Twente. Het zat er bovenop en won vooral dankzij Kamohelo Mokotjo belangrijke duels op het middenveld. In de beginfase leek het een overtuigende zege te gaan worden voor de bezoekers.

Maar ook de negatieve trend van de ploeg kwam in Kralingen naar boven: het sneed zichzelf weer eens in de vingers. Grote kansen bleven onbenut en er werd zomaar een tegentreffer weggegeven. Voordat Jesus Manuel Corona, de doelpuntenmaker tegen Ajax vorige week, de bal oog in oog met doelman Gino Coutinho over het doel mikte, deed Tom van Weert wél waarvoor hij is ingehuurd. De spits van Excelsior profiteerde na een kwartier van een blunder van Nick Marsman. De sluitpost van Twente speelde de bal wild in de voeten van een tegenstander. Luigi Bruins vond Van Weert via een steekpass, waarna de aanvaller koelbloedig afrondde in de bovenhoek: 1-1.

De thuisploeg was fel in de duels. Spelers als Rick Kruys en Adil Auassar zorgden ervoor dat de Tukkers weinig tijd kregen om te combineren. Soms lukte het aardig via Ziyech en Castaignos, maar Excelsior hield het vrijwel helemaal dicht achterin waardoor er continu naar voren kon worden gevoetbald. Er werd bij vlagen uitstekend getikt en het tempo ging omhoog. Het was dan ook de verdienste van de ploeg zelf dat het ineens 2-1 werd. Uit een perfecte voorzet van Auassar volleerde Jeff Stans de bal overheerlijk in de hoek.

Een minuut later besliste hij zelfs bijna de wedstrijd via een bekeken stiftje. Het publiek werd nog enthousiaster en Excelsior bleef knap standhouden. Aanvoerder Sander Fischer haalde alles weg wat nog weg te halen viel en Coutinho tikte op katachtige wijze een vrije trap van Ziyech uit de kruising. In de allerlaatste seconden ontplofte het uitvak met meegereisde Twente-fans na een goal van Castaignos. Deze 'gelijkmaker' werd echter afgekeurd wegens buitenspel.

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen