Oranje Leeuwinnen zetten grote stap naar WK

25 oktober 2014, 20:40   Bijgewerkt: 25 oktober 2014, 21:09

De eerste deelname ooit van Nederland aan een WK vrouwenvoetbal is weer een stap dichterbij gekomen. De Oranje Leeuwinnen wonnen zaterdag de eerste ontmoeting met Schotland in de halve finale van de play-offs. In Edinburgh werd het 1-2 voor de ploeg van bondscoach Roger Reijners.

De Nederlandse vrouwen zaten al binnen 23 minuten op rozen in Schotland. Op dat moment stond het al 0-2. Lieke Martens opende in de tiende minuut de score. Ze trof doel in de rebound van een geblokt schot van Vivianne Miedema. Dertien minuten later maakte Manon Melis er uit een strafschop 0-2 van. De elfmetertrap werd toegekend na een overtreding op Miedema. De Oranje Leeuwinnen bleven daarna de bovenliggende partij, maar scoren deden ze niet meer.

Vijf minuten na rust werd ook Schotland een penalty toegekend, na een handsbal van Stephanie van der Gragt. Kim Little schoot raak vanaf elf meter. De Schotten kwamen in de tweede helft beter voor de dag, maar Oranje trok de winst over de streep. Vlak voor tijd werd het zelfs nog bijna 1-3, maar Melis raakte de paal.

De return is komende donderdag op het Kasteel in Rotterdam. De winnaar van het tweeluik plaatst zich voor de finale, waarin Italië of Oekraïne de tegenstander is. De Italianen wonnen de eerste confrontatie eerder op de dag in eigen huis met 2-1. In de eindstrijd wordt gespeeld om een WK-ticket.