Groep A: IJsland blijft foutloos, Turkije in de put

Groep A: IJsland blijft foutloos, Turkije in de put

10 oktober 2014 – In Groep A van de EK-kwalificatiecampagne, de poule van het Nederlands elftal (3-1 zege op Kazachstan), hebben IJsland en Tsjechië vrijdagavond uitermate goede zaken gedaan. Beide landen wonnen hun eerste duel al en slaagden er ook in ook hun tweede groepswedstrijd winnend af te sluiten. IJsland won tamelijk eenvoudig met 0-3 van een Lets tiental, terwijl Tsjechië in de belangrijke uitwedstrijd tegen Turkije met 1-2 wist te zegevieren.

Letland deed zichzelf de das om tegen IJsland. In het bijzonder Artjoms Rudnevs, aangezien de speler van Hamburger SV binnen een uur spelen tegen zijn tweede gele, en dus een rode kaart aanliep. Daarvoor was het nog 0-0, maar hierna konden de Letten geen stand meer houden. Na ruim een uur spelen brak Gylfi Sigurdsson, dit seizoen de uitblinker bij Swansea City, de ban voor de IJslanders. Aron Einar Gunnarsson en Rurik Gislason bepaalden de eindstand op 0-3. Ajacied Kolbeinn Sigthórsson speelde de hele wedstrijd, Alfred Finnbogason (ex-sc Heerenveen) kwam als invaller binnen de lijnen.

Turkije wist dankzij een mooi doelpunt van Umut Bulut een snelle voorsprong te forceren tegen Tsjechië, maar kon deze ondanks een overwicht niet vasthouden. Tomás Sivok knikte de Tsjechen op gelijke hoogte, Borek Dockal kroonde zich in de tweede helft tot matchwinner: 1-2. De verdediging bleek de achilleshiel van de Turken te zijn. De ploeg van bondscoach Fatih Terim staat laatste, met nul punten uit twee duels. PEC Zwolle-spits Tomas Necid bleef overigens op de reservebank bij Tsjechië. Hij was na lange tijd weer eens geselecteerd.

IJsland en Tsjechië gaan gezamenlijk aan de leiding, met zes punten uit twee duels. Nederland staat, na de 3-1 zege op Kazachstan, op de derde plaats.

gerelateerd