Groep H: Italië en Kroatië blijven de dienst uitmaken

Groep H: Italië en Kroatië blijven de dienst uitmaken

10 oktober 2014 – In Groep H van de EK-kwalificatiereeks is de macht in handen van Italië en Kroatië, die beiden na twee speelronden op zes punten staan. De Italianen trokken vrijdagavond met pijn en moeite aan het langste einde tegen Azerbeidzjan, terwijl de Kroaten met een cruciale 0-1 zege van het veld wisten te stappen in Bulgarije. Noorwegen zegevierde keurig met 0-3 bij Malta.

Bij de wedstrijd tussen Italië en Azerbeidzjan in het Stadio Barbera in Palermo ontvouwde zich een bijzonder scenario. Giorgio Chiellini, verdediger van Juventus, wist drie (!) maal het net te vinden. Hij scoorde twee keer in het goede doel en passeerde zijn eigen doelman Gianluigi Buffon ook een keer. Hij knikte La Squadra Azzurra op slag van de theepauze op voorsprong. De assist kwam van Andrea Pirlo, die zijn besluit om als international te stoppen onlangs introk en in de basis startte. Graziano Pellè kwam niet in actie bij de Italianen en wacht zodoende nog op zijn debuut voor Italië.

Een kwartier voor het einde werkte Chiellini een makkelijk weggegeven hoekschop achter zijn eigen doelman, waardoor de Italianen op een teleurstellend gelijkspel afstevende tegen de Azerbeidzjanen. Chiellini zorgde echter in de laatste tien minuten voor het slotakkoord. De verdediger was weer succesvol met een kopbal, ditmaal uit een assist van invaller Sebastian Giovinco, die zelf nog de laat raakte in de slotminuut.

Ivica Olic leek zich namens Kroatië tot matchwinner te kronen tegen Bulgarije, maar het was uiteindelijk de Bulgaar Nikolay Bodurov die het (eigen) doelpunt op zijn naam kreeg. Voor de Kroaten was de zege op Bulgaarse bodem zeer belangrijk, aangezien ze nu aan kop gaan met Italië. Bulgarije staat drie punten achter beide landen. Dat geldt ook voor Noorwegen, dat geen problemen kende met Malta (0-3). Joshua King was de grote man bij de Noren, met twee doelpunten.

gerelateerd