Cruijff: "Ajax kan nu tekortkomingen analyseren"

Ger
25 augustus 2014, 08:43

Johan Cruijff ziet de verloren topper tegen PSV (1-3) als een goede les voor Ajax. Volgens de legendarische nummer 14 toonde het thuisduel aan wat er misgaat bij de landskampioen uit Amsterdam.

"PSV heeft de topper tegen Ajax verdiend gewonnen. Maar soms zijn nederlagen goed om tekortkomingen goed te analyseren. De kunst is om te voorkomen dat iemand gedwongen wordt vanuit zijn negatieve kwaliteiten te spelen. De lukte Ajax tegen PSV niet", schrijft Cruijff in zijn column in De Telegraaf. "Zo speelde de ploeg na rust met een voorhoede met onvoldoende snelheid. Daardoor kon niemand worden uitgespeeld en kwam het uit op combinatievoetbal. Daarvoor heb je een hoge balsnelheid nodig, maar dat wordt moeilijk als je op het middenveld én met Blind én met Viergever speelt. Die zijn allebei niet snel en technisch genoeg om het spel te versnellen."

"Als de balsnelheid te laag is, geef je de tegenstander steeds de mogelijkheid om zich te groeperen. Dat was ook het grote verschil tussen de eerste en de tweede helft. Door de snelheid van El Ghazi moest de verdediging van PSV terug en ontstond er automatisch meer ruimte op het middenveld", aldus Cruijff, die stelt dat het duel ook gemakkelijk anders had kunnen verlopen. "Zo werd Ajax bij een 1-1 stand een zuivere strafschop onthouden, toen Rekik Sigthórsson ondersteboven liep. Als Rekik rechts gepasseerd wordt, dan zet hij zijn linkerbeen in en krijgt hij altijd contact met het been van de tegenstander."

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen