ErediVisie: wat opviel in de tweede speelronde

ErediVisie: wat opviel in de tweede speelronde

18 augustus 2014 – Clubs in de Eredivisie zijn in deze periode van het seizoen nog vooral bezig met de samenstelling van hun selectie en eventuele aan- en verkopen, maar in de tussentijd moet er ook gewoon gevoetbald worden. Speelronde twee van het seizoen 2014/2015 leverde weer genoeg stof tot napraten op. FCUpdate.nl pikt, zoals na ieder voetbalweekend in de Eredivisie, een aantal opvallende zaken eruit.

De scorende keeper van de Eagles

Het heeft een kleine negen jaar geduurd, maar Martin Pieckenhagen heeft eindelijk een opvolger. Het doelpunt van de toenmalig keeper van Heracles Almelo in 2005 tegen AZ, met het hoofd uit een corner, was jarenlang de laatste goal van een doelman in de Eredivisie. Erik Cummins van Go Ahead Eagles trad zondag in de voetsporen van Pieckenhagen door te scoren tegen Excelsior, zijn verre uittrap zeilde in één keer over collega Jordy Deckers heen. Het meest opvallende aan het doelpunt was misschien nog wel de koele manier waarop Cummins reageerde op zijn goal. Eén teamgenoot, Xandro Schenk, kwam hem feliciteren en gaf de keeper een dubbele high five. Verder keek niemand op of om, ook Cummins zelf niet. Hij ging direct over tot de orde van de dag, alsof het de normaalste zaak van de wereld was dat hij de bal er even ingeknald had. Toch heeft de keeper zichzelf met die ene trap een plek bezorgd in de geschiedenisboeken, want pas tien keer eerder scoorde een doelman uit de Eredivisie. De meeste van die goals vielen bovendien uit strafschoppen. De beelden van de trap van Cummins zullen nog lang, heel lang, worden herhaald op de Nederlandse televisie.

PSV en Ajax op stoom voor topper

Het seizoen is pas jong, maar de eerste kraker staat al voor de deur. Ga er komende zondag om 16.45 uur maar eens goed voor zitten, Ajax-PSV gaat een heerlijke pot worden. Beide teams lieten dit weekend zien dat de topvorm eraan komt en bij sommige spelers zelfs al volop aanwezig is. PSV'ers Memphis Depay en Georginio Wijnaldum waren geweldig tegen NAC Breda (6-1) en scoorden ieder twee keer, Lasse Schöne was weer beslissend voor Ajax in de op papier lastige uitwedstrijd tegen AZ (1-3). Bovendien maakte invaller Anwar el Ghazi indruk door de bal in de slotfase in de kruising te jagen en toonde Davy Klaassen met zijn doelpunt aan dat hij scherp is. PSV en Ajax speelden in deze tweede speelronde van het seizoen als echte titelkandidaten en dat belooft veel voor het duel van komende zondag in de ArenA.

Wie maakt hem?

Ruben Schaken gaf vanaf rechts voor en bereikte Lex Immers, die zijn hoofd tegen de bal zette. Zijn inzet ging richting doel en was er waarschijnlijk sowieso ingegaan, maar raakte onderweg Mitchell te Vrede. De spits deed niets, de bal kwam min of meer per ongeluk tegen hem aan. Hetzelfde overkwam Tom van Weert van Excelsior tegen Go Ahead Eagles. Zijn teamgenoot Daryl van Mieghem sneed vanaf rechts naar binnen en krulde de bal fraai in de verre hoek, maar de treffer kwam op naam van Van Weert omdat het stuk leer langs zijn been scheerde. Immers en Van Mieghem deden het werk en verzorgden het doelpunt voor 99 procent, maar Te Vrede en Van Weert kunnen pronken met een goal achter hun naam. Wordt het misschien goed om in dit soort gevallen het voordeel te geven aan de persoon die de bal daadwerkelijk op doel schiet?

Klantenbinding in de kleinste stadions

Het was even wennen, toen de beelden van de wedstrijden getoond werden. Dat de stadions van FC Dordrecht en Excelsior klein zijn, was natuurlijk al bekend. Maar zelfs de kleine stadionnetjes zaten, in deze eerste thuiswedstrijd in de Eredivisie sinds lange tijd, niet eens helemaal vol. Excelsior trok tegen Go Ahead Eagles 3.213 belangstellenden, naar de thuiswedstrijd van FC Dordrecht tegen PEC Zwolle kwamen 3.642 mensen kijken. In beide stadion waren diverse lege plekken te zien. Toeschouwersaantallen van 3.213 en 3.642 zijn eredivisie-onwaardig, maar het spel van Excelsior en FC Dordrecht is dat vooralsnog zeker niet. Beide teams voetballen leuk en pakken punten, Excelsior heeft er zelfs al vier. Dus voetballiefhebbers in Kralingen en Dordrecht, ga de volgende keer gewoon eens kijken. Het minste wat deze sympathieke clubs verdienen in hun bescheiden accommodatie, is een vol huis.


Door: Roland Mather

gerelateerd

Meer nieuws

  1. maandag 6 juli 2020

  2. zondag 5 juli 2020

  3. zaterdag 4 juli 2020