ErediVisie: wat opviel in de eerste speelronde

ErediVisie: wat opviel in de eerste speelronde

11 augustus 2014 – We zijn weer los, het eredivisieseizoen 2014/2015 is van start gegaan. De eerste negen van in totaal 306 duels in de hoogste afdeling van het Nederlanse voetbal leverden genoeg stof tot napraten op. FCUpdate.nl pikt ook dit seizoen na iedere speelronde enkele opvallende zaken eruit. Met deze week aandacht voor de kaartenregen in Den Haag, een Telfort-reclame in Leeuwaren en een warme thuiskomst in Deventer.

De sportieve revanche van Kurto

Het was een transfer die menig wenkbrauw deed fronsen. Filip Kurto, dat was toch de keeper die vorig seizoen hopeloos faalde bij Roda JC? Dat de Limburgse club degradeerde, was mede te danken aan de fratsen van de Poolse grabbelaar. Toch haalde FC Dordrecht hem deze zomer binnen en was Kurto eerste keeper in de eerste competitiewedstrijd tegen sc Heerenveen. En wat bleek? FC Dordrecht heeft het zo slecht nog niet gezien. In het Abe Lenstra Stadion bleek Kurto een uitstekende keeper. Het was zijn verdienste dat de promovendus na een half uur slechts 1-0 achter stond, hij voorkwam minstens drie zeker lijkende goals. Dat FC Dordrecht uiteindelijk won, was dus voor een belangrijk deel dankzij Kurto. Hij pakte meteen punten voor de degradatiekandidaat, iets dat niet gezegd kan worden van collega's Kostas Lamprou (Willem II) en Jordy Deckers (Excelsior). Beide doelmannen gingen op pijnlijke wijze in de fout.

Van Pellegrini naar El Makrini

Je zou er een fraaie Telfort-reclame van kunnen maken: wie had dat gedacht, van trainen onder Manuel Pellegrini tot voetballen met Mohamed el Makrini? Het overkwam Albert Rusnák deze zomer. De 20-jarige Slowaak werd door Manchester City verhuurd aan SC Cambuur. Van de kampioen naar Engeland naar een degradatiekandidaat in de Eredivisie, het is niet bepaald een overstap waar je als voetballer van droomt. Maar Rusnák deed het, om in zichzelf te investeren. Cambuur zal er dolblij mee zijn, want in zijn eerste wedstrijd tegen FC Twente (1-1) bewees Rusnák meteen een absolute aanwinst te zijn. Voor de club uit Leeuwarden, maar ook voor de hele competitie. Welkom in de Eredivisie.

De kaartenregen van Makkelie

Danny Makkelie is pas 31 en wordt al jaren gezien als één van de grootste talenten van het Nederlandse scheidsrechterskorps, maar dit seizoen beleeft hij een valse start. Zijn optreden bij het duel om de Johan Cruijff Schaal was al niet vlekkeloos en bij ADO Den Haag-Feyenoord maakte de arbiter er een potje van. Hij gaf Elvis Manu geel voor een overtreding waar rood op zijn plaats geweest was, stuurde Mitchell Schet voor een kleinigheid van het veld en deelde een recordaantal gele kaarten uit. Dat record viel niet alleen Makkelie te verwijten, ook de spelers van ADO en Feyenoord waren vooral met elkaar bezig in plaats van met de bal, maar toch. Makkelie is, net als veel teams, nog niet bepaald in topvorm.

Antonia voelt zich thuis in Adelaarshorst

Het leek de middag van de Go Ahead-debutanten te worden, want door geweldige goals van Alex Schalk en Lesly de Sa kwam de ploeg uit Deventer voor eigen publiek op een 2-0 voorsprong tegen FC Groningen. Vanaf dat moment stapte uitgerekend een speler die de Eagles deze zomer verliet in de schijnwerpers. Met twee assists hielp Jarchinio Antonia zijn nieuwe club FC Groningen terug tot 2-2, waarna hij zelf de winnende goal binnenkopte (2-3). De aanvaller vierde zijn succes in de Adelaarshorst uitbundig. "Niet juichen tegen mijn oude club? Hoezo niet? Wie heeft dat bedacht? Heb je straks bij alle achttien clubs in de Eredivisie gespeeld, juich je nooit meer", zei hij in de Leeuwarder Courant. Gelijk had Antonia, een prestatie als deze mag je best vieren. Hij was de man van het eerste eredivisieweekend van het seizoen.


Door: Roland Mather

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. zondag 16 februari 2020

  2. zaterdag 15 februari 2020