Winter en Stam gaven De Vrij goede voorbeeld

29 juli 2014, 11:28

Als de medische keuring geen problemen oplevert, tekent Stefan de Vrij bij SS Lazio. De verdediger wordt de derde Nederlander die aan de slag gaat bij de Romeinse club. Zijn twee voorgangers, Aron Winter en Jaap Stam, slaagden in Rome en maakten via de Lazio de overstap naar een andere topclub in de Serie A.

Aron Winter

In de zomer van 1992 was Aron Winter de eerste Nederlander die voor Lazio ging spelen. Een gewaagde keus, want een groot deel van de aanhang van de ploeg uit Rome bestond uit fascisten met extreem-rechtse opvattingen. Als een donkere speler het veld betrad, waren er regelmatig oerwoudgeluiden te horen. Ook Winter werd met scepsis begroet, ook omdat Ajax een historische band met Israël heeft. Lazio-fans maakten van één en één twee en 'begroetten' Winter door met graffiti 'Nigger jew' (Joodse neger) en 'Winter raus' (Winter eruit) op muren bij het trainingscomplex te kalken, maar de Surinamer verdiende snel het respect van de Lazio-fans.

Jaap Stam

Vijf jaar na het vertrek van Winter was Jaap Stam de tweede Nederlander die het lichtblauwe tenue van Lazio aantrok. Na drie geweldige jaren bij Manchester United wilde Sir Alex Ferguson de verdediger kwijt en van de ene op de andere dag, vlak nadat zijn biografie verschenen was, werd Stam verkocht aan Lazio. Die beslissing werd vooral genomen door Ferguson, Stam stemde met frisse tegenzin in met de transfer. "Ik wilde niet weg, deze overstap komt voor mij zelf ook als een schok", sprak de Nederlander, op dat moment 29 jaar.

Net als Winter maakte Stam na zijn periode bij Lazio de sprong naar een grotere Italiaanse club. De verdediger trok in 2004, na drie seizoenen in Rome, naar AC Milan, Met die club haalde Stam in zijn eerste seizoen de Champions League-finale, waarin Liverpool na een krankzinnige wedstrijd na strafschoppen te sterk was.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen