Groningen vernedert Vitesse en gaat naar finale play-offs

10 mei 2014, 20:41

FC Groningen is als eerste ploeg doorgedrongen tot de finale van de play-offs voor Europees voetbal. Het vernederde Vitesse zaterdagavond in het Gelredome met 4-1. Dat was ruim voldoende, nadat het eerder deze week in de eigen Euroborg ook al won (1-0). Een prachtig afstandschot van Tjaronn Chery in de eerste helft betekende eigenlijk al het einde van de aspiraties van Vitesse. In een vermakelijke tweede helft zorgden Davy Pröpper, Richairo Zivkovic en Filip Kostic (tweemaal) voor de ruime cijfers.

Na de heenwedstrijd klaagde Vitesse-coach Peter Bosz over het negatieve spel van FC Groningen, dat volgens hem enkel verdedigde. Zaterdagavond zagen de toeschouwers een wedstrijd met een heel ander spelbeeld. Vitesse had wel meer balbezit, maar de uitploeg was veel gevaarlijker. Na speldenprikjes van Van der Velden en Kostic, maakte Chery in de 25e minuut een van zijn mooiste doelpunten van het seizoen. Een schot vanaf meer dan 30 meter draaide buiten de handen van Velthuizen het goal in.

Vitesse moest vanaf dat moment maarliefst drie doelpunten maken. Na rust greep Peter Bosz in door achterin een-op-een te gaan spelen. Invaller Qazaishvili kreeg al snel een enorme kans, maar schoot van dichtbij naast. Even later wist Davy Pröpper een grote mogelijkheid wel af te maken: een klungelende Groningen-verdediging liet de aanvallende middenvelder helemaal vrij staan. Bizot kon zijn lage inzet niet keren.

Vitesse en Peter Bosz staan na een spraakmakend seizoen dus met lege handen. FC Groningen mag nog hopen op Europees voetbal volgend seizoen: het moet het daarvoor in de finale van de play-offs opnemen tegen AZ of SC Heerenveen.