AZ zet grote stap naar finale play-offs

AZ zet grote stap naar finale play-offs

7 mei 2014 – AZ heeft woensdagavond in de eerste play-offwedstrijd tegen SC Heerenveen een klinkende zege geboekt. De Alkmaarders raasden in de eerste helft over de Friezen heen en gaven de voorsprong na rust niet meer weg. AZ won met 3-0 dankzij doelpunten van Celso Ortiz, Nemanja Gudelj en Steven Berghuis. Zaterdag spelen beide ploegen de return in Heerenveen.

SC Heerenveen begon als favoriet aan de wedstrijd, omdat het hoger was geëindigd dan AZ en het bovendien de laatste weken in bloedvorm verkeerde met vier competitiezeges op rij. Bij AZ leken de krachten juist te zijn weggevloeid na het slopende seizoen met veel extra wedstrijden in Europa en de beker. Een gouden greep van Dick Advocaat gooide die verhoudingen echter volledig overhoop.

AZ speelt het hele seizoen herkenbaar met drie spitsen, maar trad woensdagavond verrassend aan met een 4-4-2 systeem. Vooral Steven Berghuis voelde zich daarin als een vis in het water. De 22-jarige aanvaller was een constante plaag voor de defensie van SC Heerenveen en in het bijzonder Joost van Aken. De voor Jong Oranje opgeroepen verdediger liet zich in de 26ste minuut passeren door Berghuis, die door de benen van Heerenveen-doelman Nordfeldt op de paal schoot. Celso Ortiz was er vervolgens op tijd bij om de rebound te benutten: 1-0.

In het kwartier daarvoor had SC Heerenveen met tien man gespeeld. Joey van den Berg moest zich laten helpen aan een bloedende wenkbrauw, waardoor de Friezen lange tijd achteruit liepen. AZ kon daardoor lekker in het spel komen. AZ verdubbelde de score in de 37ste minuut. Scheidsrechter Danny Makkelie nam het advies van zijn grensrechter over om een strafschop te geven voor een vermeende overtreding van Van Aken op Berghuis. Terecht of niet, Nemanja Gudelj benutte de kans vanaf elf meter (2-0).

SC Heerenveen was volledig de weg kwijt. Kort na de aftrap ging het weer mis bij de Friezen. AZ sloeg een gat in de Friese defensie en Berghuis kon met de bal aan de voet richting het doel lopen. De uitblinker had Markus Henriksen naast zich staan, maar fopte Nordfeldt met een schijnbeweging en rondde de kans zelf netjes af (3-0).

SC Heerenveen had duidelijk geen antwoord op de nieuwe tactiek van AZ. In de tweede helft kwam de ploeg van trainer Marco van Basten, die volgend seizoen op de bank zit in Alkmaar, meer aan voetballen toe. Hakim Ziyech, die vlak voor rust de geblesseerde topscorer Alfred Finnbogason had vervangen, schoot uit een vrije trap op de paal. Veel verder dan dat kwamen de bezoekers echter ook niet. AZ had de wedstrijd onder controle en gaf nauwelijks wat weg. Heerenveen zal zaterdag in eigen huis heel anders voor de dag moeten komen als het nog serieus kans wil maken op het Europese ticket.

gerelateerd

Meer nieuws

  1. vrijdag 3 juli 2020

  2. donderdag 2 juli 2020