AZ zet grote stap naar finale play-offs

Jw
7 mei 2014, 22:41   Bijgewerkt: 7 mei 2014, 23:04

AZ heeft woensdagavond in de eerste play-offwedstrijd tegen SC Heerenveen een klinkende zege geboekt. De Alkmaarders raasden in de eerste helft over de Friezen heen en gaven de voorsprong na rust niet meer weg. AZ won met 3-0 dankzij doelpunten van Celso Ortiz, Nemanja Gudelj en Steven Berghuis. Zaterdag spelen beide ploegen de return in Heerenveen.

AZ speelt het hele seizoen herkenbaar met drie spitsen, maar trad woensdagavond verrassend aan met een 4-4-2 systeem. Vooral Steven Berghuis voelde zich daarin als een vis in het water. De 22-jarige aanvaller was een constante plaag voor de defensie van SC Heerenveen en in het bijzonder Joost van Aken. De voor Jong Oranje opgeroepen verdediger liet zich in de 26ste minuut passeren door Berghuis, die door de benen van Heerenveen-doelman Nordfeldt op de paal schoot. Celso Ortiz was er vervolgens op tijd bij om de rebound te benutten: 1-0.

SC Heerenveen was volledig de weg kwijt. Kort na de aftrap ging het weer mis bij de Friezen. AZ sloeg een gat in de Friese defensie en Berghuis kon met de bal aan de voet richting het doel lopen. De uitblinker had Markus Henriksen naast zich staan, maar fopte Nordfeldt met een schijnbeweging en rondde de kans zelf netjes af (3-0).

SC Heerenveen had duidelijk geen antwoord op de nieuwe tactiek van AZ. In de tweede helft kwam de ploeg van trainer Marco van Basten, die volgend seizoen op de bank zit in Alkmaar, meer aan voetballen toe. Hakim Ziyech, die vlak voor rust de geblesseerde topscorer Alfred Finnbogason had vervangen, schoot uit een vrije trap op de paal. Veel verder dan dat kwamen de bezoekers echter ook niet. AZ had de wedstrijd onder controle en gaf nauwelijks wat weg. Heerenveen zal zaterdag in eigen huis heel anders voor de dag moeten komen als het nog serieus kans wil maken op het Europese ticket.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen