Juventus kampioen na blamerende nederlaag AS Roma

Ger
4 mei 2014, 16:57   Bijgewerkt: 4 mei 2014, 20:19

Juventus is zondagmiddag zonder zelf te spelen kampioen van de Serie A geworden. De titelverdediger kon vroeger dan verwacht aan de champagne door de verrassende nederlaag van AS Roma bij hekkensluiter Catania: 4-1. Na de zeperd van de nummer twee van de ranglijst is Juventus in het restant van het seizoen niet meer te achterhalen. De club uit Turijn komt zelf maandagavond in actie, voor eigen publiek tegen Atalanta, en kan dan met de eigen achterban een feestje vieren.

Roma had bij Catania de volle winst nodig om het titelfeest van Juventus met minimaal een dag uit te stellen. Het scenario in Stadio Angelo Massimino verliep echter compleet anders. Mariano Julio Izco deed de Romeinen pijn door in de eerste helft twee keer te scoren. De werkgever van de geblesseerde Oranje-international Kevin Strootman tekende in de 37ste minuut nog wel voor de aansluitingtreffer. Clubicoon Francesco Totti scoorde na een knappe kopbal van Alessandro Florenzi.

De hoop van Roma om na de pauze alsnog een overwinning uit het vuur te slepen, vervloog al in de 56ste minuut. Nadat doelman Morgan de Sanctis een schot niet onder controle kreeg, tekende Gonzalo Bergessio voor de 3-1. Met een vlammend afstandsschot zorgde Pablo Barrientos zo'n tien minuten voor tijd zelfs voor het vierde doelpunt van Catania.

Voor Juventus is de derde opeenvolgende Italiaanse landstitel een welkome opsteker. De ploeg van trainer Antonio Conte had donderdag nog een mokerslag te verwerken gekregen. Benfica was over twee duels te sterk in de halve finale van de Europa League, waardoor Juventus naast deelname aan de eindstrijd in het eigen stadion greep.

In de strijd om Europees voetbal deden Torino en Parma uitstekende zaken, door te winnen van respectievelijk Chievo Verona (0-1) en Sampdoria (2-0). Torino zegevierde in het Stadio Marc'Antonio Bentegodi dankzij een eigen goal van Gennaro Sardo. De Italiaanse rechtsback werkte de bal negen minuten na rust bij een hoekschop achter zijn eigen keeper. Parma dankte de winst aan treffers van Antonio Cassano en Ezequiel Schelotto. Eerstgenoemde opende in de achtste minuut de score na een vlijmscherpe counter, waarbij Jonathan Biabiany bijna het hele veld overstak. Schelotto tekende in blessuretijd voor de eindstand.

Door de winst van Catania op Roma zakte Livorno naar de laatste positie, ook omdat het zelf op spectaculaire wijze boog voor Udinese. De Toscanen gingen in Friuli - na een 5-2 ruststand - met 5-3 onderuit, ondanks twee rake vrije trappen van Paulinho. Antonio Di Natale miste een strafschop namens Udinese, maar maakte dat goed met twee doelpunten. Bologna sprokkelde in het degradatiegevecht een punt, door Genoa op 0-0 te houden.