Fout Gerrard bezorgt trainerend Chelsea winst in kraker

27 april 2014, 17:12   Bijgewerkt: 27 april 2014, 17:22

De attractiviteitsprijs zal opnieuw niet naar Chelsea gaan, maar de Londenaren deden zondag wel uitstekende zaken in de Engelse titelstrijd. Ze brachten koploper Liverpool op Anfield een nederlaag toe, waardoor de spanning om het kampioenschap verder toeneemt. Oogstrelend was het spel van Chelsea absoluut niet, effectief des te meer: 0-2. Een fout van uitgerekend Liverpool-icoon Steven Gerrard leidde het resultaat in.

Gezien de opstelling van Chelsea leek José Mourinho de prioriteit bij de Champions League te hebben gelegd. De Londenaren spelen komende woensdag op het eigen Stamford Bridge de return tegen Atletico Madrid in de halve finale, na een 0-0 gelijkspel eerder deze week in Spanje. En daarom trad Chelsea op Anfield aan met een half B-elftal voor de clash met Liverpool.

Petr Cech, John Terry, Eden Hazard en Samuel Eto'o ontbraken vanwege blessures, terwijl Ramires een schorsing uitzat. Daarnaast liet Mourinho onder meer Gary Cahill, Willian en Fernando Torres op de bank beginnen. Dat gold ook voor Marco van Ginkel en Nathan Aké. In tegenstelling tot eerdergenoemd trio bleven de Nederlanders reserve.

Dat kwam de amusementswaarde van de wedstrijd niet bepaald ten goede, maar het plannetje van Mourinho bleek opnieuw een meesterzet. In de blessuretijd van de eerste helft, die door al het tijdrekken van Chelsea maar liefst vier minuten bedroeg, kwam Chelsea op voorsprong. Een fout van uitgerekend Steven Gerrard, een levende legende in Liverpool, lag aan de basis van de treffer.

De middenvelder werd aangespeeld door Sakho, maar gleed daarbij weg. Zodoende kon Demba Ba de bal meenemen en de spits maakte oog in oog met Simon Mignolet geen fout: 0-1, volledig tegen de verhoudingen in. In de tweede helft nam de druk van Liverpool toe, maar omdat Chelsea zijn zaakjes achterin uitstekend voor elkaar had, moest de thuisclub het vooral proberen met schoten van afstand.

De 41-jarige Mark Schwarzer, de vervanger van Cech, bleek echter niet te passeren. De Australiër redde onder meer op kansen van Gerrard en Suarez. In blessuretijd counterde Chelsea via invallers Torres (assistgever) en Willian (doelpuntenmaker) zelfs nog naar de 0-2.

Ondanks de nederlaag staat Liverpool nog wel bovenaan in de Premier League, maar de voorsprong op Chelsea bedraagt nog maar twee punten: tachtig om 78. Manchester City staat er het beste voor. The Citizens hebben 74 punten, maar speelden twee wedstrijden minder. Manchester City, dat later vandaag aantreedt tegen Crystal Palace, heeft bovendien het beste doelsaldo van de drie titelkandidaten.