Overzicht: Nederlanders bij Manchester United

Ger
26 april 2014, 14:39   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Als Louis van Gaal volgend seizoen daadwerkelijk bij Manchester United aan de slag gaat, treft hij met Robin van Persie en Alexander Büttner twee landgenoten op Old Trafford. In de thuishaven van de twintigvoudig kampioen van de Premier League waren aanvankelijk maar weinig Nederlanders te zien, maar na 1996 is die situatie omgeslagen. Inmiddels schitterden verschillende Oranje-internationals in het rode shirt van United. Een overzicht van de Nederlandse historie bij de Engelse grootmacht.

Old Trafford

Old Trafford

Na het vertrek van Mühren duurde het liefst elf seizoenen voordat United opnieuw met een Nederlander in zee ging. In 1996 werd Raymond van der Gouw weggeplukt bij Vitesse om in The Theatre of Dreams te fungeren als tweede doelman achter de onbetwiste eerste keus Peter Schmeichel. Toch werd hij ook regelmatig opgesteld. Zo speelde Van der Gouw onder meer in de halve finale van de Champions League tegen Borussia Dortmund. Vanaf zijn beginjaar bij United had de sluitpost gezelschap van Jordy Cruijff. De zoon van de legendarische nummer 14 stapte over van FC Barcelona en kende een redelijke start in Engeland. Mede door blessureleed ging het daarna minder en kwam de aanvaller slechts mondjesmaat in actie.

Tegenover het vertrek van Stam stond in 2001 de komst van Ruud van Nistelrooy. De spits werd ook al overgenomen van PSV en zijn transfer pakte eveneens uitstekend uit. Eigenlijk had Ferguson de Brabander al een jaar eerder willen strikken, maar een zware blessure gooide roet in het eten. Eenmaal actief op Old Trafford, scoorde Van Nistelrooy aan de lopende band. In zijn eerste seizoen was hij direct al goed voor 36 doelpunten en die uitstekende lijn trok hij lang door. Met United won Van Nistelrooy een landstitel, de FA Cup, League Cup en Community Shield. Door onenigheid met Ferguson kwam er in 2006 een einde aan het verblijf van de topschutter bij United. In Spanje werd Real Madrid zijn nieuwe werkgever.

De volgende succesvolle Nederlandse aankoop arriveerde in augustus 2012 bij United. Voor een transfersom van zo'n 32 miljoen euro werd Robin van Persie losgeweekt bij Arsenal, waar hij al sinds 2004 speelde. De spits tilde het elftal van United eigenhandig naar een hoger niveau. Met 26 competitietreffers had Van Persie vorig seizoen een groot aandeel in het veroveren van de titel in de Premier League. De Rotterdammer was overigens niet de enige Nederlander die een feestje kon vieren. Ook Alexander Büttner maakt sinds de zomer van 2012 deel uit van de selectie van United. De van Vitesse afkomstige linksback moet op Old Trafford doorgaans echter genoegen nemen met een reserverol.

Meulensteen

Meulensteen

Door: Ger Hensen

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen