Zwolle kan het niet geloven: "5-1, dat is een pak rammel"

21 april 2014, 10:00

Ryan Thomas gaf het na afloop van de bekerfinale volmondig toe. Hij hoopte stiekem op een 'sneaky' zege op Ajax, de regerend én toekomstig landskampioen. Een stiekeme 1-0, daar droomde hij van. Na negentig minuten voetballen in de Kuip stond echter een stand op het scorebord die hij, net zoals zijn teamgenoten, niet voor mogelijk gehouden had. PEC Zwolle tegen Ajax eindigde in 5-1, een uitslag waarover men in Zwolle en omstreken over vijftig jaar waarschijnlijk nog steeds praat. "Ik dacht: wat gebeurt hier."

De wedstrijd tegen Ajax was al ruim een uur afgelopen toen de spelers van PEC Zwolle één voor één de mixed zone van de Rotterdamse Kuip, de ruimte waar spelers en journalisten elkaar treffen, inliepen. De één stond met een blikje bier in zijn hand, de ander nog met zijn rode badjas aan. Allen hadden ze één ding gemeen, namelijk een glimlach van oor tot oor. Het was zondag de dag van PEC Zwolle, de dag dat de club geschiedenis schreef. Nooit eerder won het de KNVB Beker, maar uitgerekend tegen landskampioen Ajax lukte het. Met 5-1.

Twee van de vier Zwolse doelpunten in de eerste helft werden gemaakt door Ryan Thomas. De jonge middenvelder uit Nieuw-Zeeland zorgde met een van richting veranderd schot voor de gelijkmaker en lette daarna het beste op toen een vrije trap van Van der Werff ("Ik voelde al dat ik hem lekker raakte") via de paal terug het veld in stuiterde. "Na die 1-1 juichte ik nog niet, omdat het zo'n lucky goal was", zegt Thomas. "Maar na die tweede werd ik gek. Ongelooflijk dat het uiteindelijk 5-1 geworden is. Je hoopt vooraf stiekem te kunnen winnen, door een sneaky 1-0 of iets dergelijks. Maar om het zo te doen is geweldig. Dit is een droom."

In de tweede helft had PEC Zwolle zelfs de mogelijkheid om er 6-1 of 7-1 van te maken, de ploeg kreeg een aantal enorme kansen om de score verder op te voeren. Dat gebeurde niet, maar daar heeft Van der Werff maling aan. "Na de wedstrijd, in de kleedkamer, beseften we dat we niet alleen gewonnen hadden van Ajax, maar zelfs met 5-1. Dat is gewoon een pak rammel. Daar kunnen we heel trots op zijn."

De historische zege zal de komende dagen uitgebreid gevierd worden. "De afgelopen dagen was het al een gekkenhuis", glundert Van der Werff. "Fantastisch om te zien hoe fans ons hier gesteund hebben. Dat was tijdens de laatste training ook zo. Nu gaan we samen een mooi feestje bouwen." Ook Thomas kijkt uit naar het feestje. "Of ik aan het bier ga? Nee, dat drink ik niet. Wel water. Veel water. Daar vermaak ik me prima mee."

Een gevolg van de zege is dat PEC Zwolle komend seizoen instroomt in de laatste voorronde van de Europa League. De ploeg zal dan sowieso een zware tegenstander treffen. PEC Zwolle-Arsenal of PEC Zwolle-AC Milan, het zou zomaar kunnen. "Daar mogen we nu even over dromen", lacht Van der Werff. "We zien het wel."

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen