Vrije trappen houden Seedorf in zadel, Juve stopt Parma

26 maart 2014, 23:02   Bijgewerkt: 27 maart 2014, 01:09

Clarence Seedorf zit weer wat steviger in het zadel bij AC Milan. De geplaagde Nederlandse trainer leidde de gevallen topclub woensdag naar een 0-2 zege in de lastige uitwedstrijd tegen subtopper Fiorentina. Koploper Juventus maakte ondertussen in Turijn een einde aan de imposante reeks van Parma: 2-1.

Een nederlaag in Florence zou volgens verschillende Italiaanse media wel eens fatale gevolgen kunnen hebben voor Seedorf. De viervoudig Champions League-winnaar, die als speler al furore maakte bij i Rossoneri, werd medio januari als verlosser naar San Siro gehaald. Maar ook de voormalig Oranje-international kreeg Milan niet aan de praat. Uit de vier laatste Serie A-duels werd maar één punt gepakt en in de achtste finales van de Champions League werd ruim verloren van Atletico Madrid. En dus wankelde Seedorf.

Maar dankzij de standaardsituaties is Seedorf in elk geval voor even verlost van de onrust rond zijn positie. Op visite bij Fiorentina opende Phillippe Mexes in de 23ste minuut uit de rebound van een vrije trap de score. De Franse verdediger kon raak koppen, omdat keeper Neto de inzet van Mario Balotelli niet goed verwerkte.

Na ruim een uur spelen had Balotelli in één keer succes uit een vrije trap. Dit mocht met name de Fiorentina-defensie zich aanrekenen, aangezien de muur niet goed opgesteld stond. De thuisclub had gedurende de ontmoeting wel veel de bal, drong wel aan, maar speelde in een veel te laag tempo om Milan pijn te doen. De ploeg uit de modestad, waar Nigel de Jong een basisplaats had en Urby Emanuelson op de bank bleef, blijft ondanks de zege in de middenmoot van de Serie A staan.

Juventus koerst ondertussen in rap tempo af op de derde landstitel op rij. De fiere koploper won op eigen veld dankzij twee doelpunten van Carlos Tevez met 2-1 van Parma. De Argentijn scoorde twee keer in de eerste 32 minuten. Cristian Molinaro deed na iets meer dan een uur wat terug namens Parma, maar de bezoekers konden het verlies - mede door een rode kaart van Amauri - niet voorkomen. Het was hun eerste nederlaag sinds begin november vorig jaar, achttien duels geleden. Ook toen was Juventus te sterk.

Juventus heeft, weliswaar met een wedstrijd meer gespeeld, veertien punten voorsprong op nummer twee AS Roma. Dat team won dinsdag, zonder de geblesseerde Kevin Strootman, met 2-1 van Torino. Op zes punten van Roma volgt Napoli op de derde plaats. De Napolitanen kenden geen problemen tijdens het bezoekje aan Sicilië. Tegen Catania leidde de formatie van trainer Rafael Benitez bij rust al met 0-4, door goals van Duvan Zapata (2), José Callejón en Henrique. Luciano Monzon en Norbert Gyoember redden na rust de eer voor Catania: 2-4.