KNVB over drievoudige straf: "Gevoelsmatig zwaar"

16 maart 2014, 21:04

SC Heerenveen-coach Marco van Basten baarde zondag, tijdens het eredivisieduel tussen Feyenoord en Heerenveen (2-0) opzien, door met veel bombarie een camera op te zoeken en te stellen dat de straf voor Christian Kum veel te zwaar was. De verdediger veroorzaakte niet alleen een strafschop, maar kon ook inrukken vanwege een rode kaart. De KNVB gaat via de officiële website in op een dergelijke straf.

"Spelers die een tegenstander op onreglementaire wijze een directe scoringskans ontnemen, worden op dit moment op drie manieren gestraft. Het ontnemen van een scoringskans leidt namelijk tot een penalty, een rode kaart en de daarop volgende schorsing", legt de KNVB uit. De voetbalbond geeft aan dat de spelregelcommissie IFAB een verzoek van de FIFA tot strafvermindering bij een dergelijk vergrijp niet honoreerde, waardoor de arbiters de regels moeten naleven.

Desalniettemin toont de KNVB begrip voor de standpunt van bijvoorbeeld Van Basten: "De KNVB kan zich echter wel voorstellen dat - in het geval van een relatief lichte overtreding in het strafschopgebied - de zogenoemde drievoudige straf gevoelsmatig een zware beslissing kan zijn. De bond wacht het advies van de gespecialiseerde panels binnen de FIFA op dit moment dan ook af."

Van Basten was woedend over de zware sanctie voor zijn verdediger Kum: "Met een strafschop zijn we al zwaar genoeg gestraft. Geel was zelfs discutabel. Na de rode kaart was de wedstrijd over en voorbij. Ik vind, en dat heb ik al eerder aangegeven, dat we in dit soort gevallen in Nederland te streng straffen, maar ik ben een roepende in de woestijn", foeterde Van Basten na afloop van het duel in de Kuip.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen