'Koopje' Bacuna blijkt schot in de roos voor Aston Villa

14 maart 2014, 12:00   Bijgewerkt: 13 maart 2014, 17:39

Het was één van de meest opvallende Nederlandse transfers van de afgelopen zomer: Leandro Bacuna verruilde FC Groningen voor Aston Villa. De stap van een middenmoter in de Eredivisie naar een middenmoter in de sterke Engelse Premier League leek groot, maar de 22-jarige Bacuna is in Birmingham uitgegroeid tot een vaste waarde. "Als je leergierig bent, pak je het snel op."

De Premier League was toe aan zijn zesde speelronde toen Aston Villa het thuis opnam tegen Manchester City. De ploeg uit Birmingham was matig uit de zomerstop gekomen en had drie van zijn eerste vijf duels verloren. Slechts in twee van die wedstrijden stond Bacuna in de basis, de andere drie duels bekeek hij vanaf de bank. Tegen de miljoenenformatie van Manchester City stond Bacuna weer in de basis. En niet één van de grote sterren van City, maar de 22-jarige Groninger groeide uit tot held van de wedstrijd. Met een doelpunt en een assist had de voormalig jeugdinternational een belangrijk aandeel in de sensationele 3-2 zege van zijn ploeg.

"Tot nu toe gaat het lekker", zegt Bacuna tegen FCUpdate.nl over zijn eerste driekwart jaar in Birmingham. "Natuurlijk moest ik even wennen aan de Premier League, de competitie is harder en alles gaat een stukje sneller. In het begin was het aanpoten. Maar als je leergierig bent, pak je het snel op."

In Engelse media gaat het, als Bacuna genoemd wordt, vooral over zijn transfersom. Want in een land waar iedere transferperiode door de meeste clubs met tientallen miljoenen gesmeten wordt om klinkende namen binnen te halen, is een voor Engelsen onbekende speler van een middenmoter in de Eredivisie met zijn transfersom van 'slechts' een miljoen euro een koopje gebleken. "Na de wedstrijd tegen Man City ging het vooral daarover, ja. En laatst werd ik er ook weer op gewezen. Dat is leuk, maar zelf maakt het me niet uit hoe duur of goedkoop ik was. Ik werk er keihard voor om hier te slagen en probeer iedere kans die ik krijg, te pakken."

Door zijn goede spel bij Aston Villa werd Bacuna de laatste maanden steeds vaker genoemd als kandidaat voor het Nederlands elftal. Maar op de positie waarop hij speelt, rechts achterin, heeft bondscoach Louis van Gaal met onder meer Daryl Janmaat, Gregory van der Wiel en Paul Verhaegh voldoende opties. "Ik moet eerlijk zeggen dat ik daar niet mee bezig ben", zegt Bacuna als het onderwerp 'Oranje' ter sprake komt. "Natuurlijk zou het leuk zijn en als ik goed blijf spelen, kom ik misschien vanzelf in beeld. Maar tot dusver heb ik nog niets gehoord van de bondscoach of één van zijn assistenten."

Een concurrent is de eerstvolgende tegenstander van Aston Villa, Chelsea, niet te noemen. De ploeg uit Londen staat aan kop in de Premier League en mikt, met José Mourinho aan het roer, op de eerste landstitel sinds 2010. Bacuna kijkt uit naar het duel. "Tegen topclubs spelen is altijd bijzonder. Het niveau ligt enorm hoog, maar je moet gebrand zijn op een goed resultaat. Dan is er zeker iets mogelijk." Dat bleek ook op die zesde speeldag van dit seizoen, eind september thuis tegen Man City. Sindsdien heeft Bacuna in competitieverband 22 duels gespeeld, veelal de volle negentig minuten. Maar vermoeid of toe aan rust is hij niet. "Ik houd van voetbal, ik heb er geen enkele moeite mee om me op te laden voor wedstrijden. Het liefst speel ik zo veel mogelijk."

Door: Roland Mather

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen