Meeslepende Madrileense derby gelijk, Barça profiteert

2 maart 2014, 18:58   Bijgewerkt: 2 maart 2014, 23:03

Real Madrid heeft zondag een aanval van stadsrivaal Atletico Madrid op de koppositie in La Liga afgeslagen. De kraker in het Estadio Vicente Calderón van Atletico eindigde in een 2-2 gelijkspel. Het gepassioneerd spelende Atletico leek met 2-1 te gaan winnen, maar Cristiano Ronaldo redde acht minuten voor tijd het punt voor Real.

Real beleefde een droomstart in de beladen stadsderby. Al binnen drie minuten lag de 0-1 erin. Karim Benzema tikte van dichtbij binnen op een voorzet van Angel Di Maria vanaf de rechterflank. De treffer had wel een luchtje van buitenspel, al was dat lastig waar te nemen. Acht minuten later beklaagde Atletico zich opnieuw bij de arbitrage. Dit maal na een overtreding van Sergio Ramos op Diego Costa in de 'zestien', maar opnieuw kreeg Real het voordeel van de twijfel.

In de openingsfase had Real het betere van het spel, maar daarna nam Atletico het heft wat meer in handen. Dat leverde na een half uur de gelijkmaker op. Koke kon, geheel ongedekt, de bal in de verre hoek schieten. Nog voor de doelwissel kwamen de Colchoneros zelfs op 2-1. Gabi ramde het speeltuig van bijna 35 meter in het doel. Daarbij ging Real-keeper Diego Lopez echter niet vrijuit.

In de tweede helft maakte Atletico jacht op de 3-1. Een derde treffer was gezien de passie en strijd waarmee de thuisploeg speelde ook wel verdiend geweest, maar bleef uit. Wel claimde Atletico opnieuw een strafschop, dit maal na een vermeende tackle van Alvaro Arbeloa op Diego Costa. De arbiter trok echter geel vanwege een schwalbe van de spits. Daarop sloeg de vlam in de pan en wilde Germán Burgos, de assistent-coach van Atletico, de leidsman zelfs te lijf gaan. Het leverde hem een verbanning uit de dug-out op.

Vanaf de tribune zag Burgos dat de krachten, naarmate de tweede helft vorderde, wegvloeiden bij Atletico. Daarvan profiteerde Real, in de vorm van de 2-2 van Cristiano Ronaldo acht minuten voor tijd. De bezoekers gingen daarna nog op zoek naar de winnende treffer, maar de 2-3 zou te veel van het goede zijn geweest.

Door het gelijkspel blijft de voorsprong van koploper Real op Atletico drie punten. FC Barcelona nam later op de avond de tweede plek over van Atletico met een 4-1 thuiszege op UD Almeria. Bovendien hebben de Catalanen nog maar één punt minder dan Real.

FC Barcelona wist, na het resultaat in Madrid, dat het goede zaken kon doen met een overwinning op Almeria en dus ging de ploeg in het eigen Camp Nou voortvarend van start. Al binnen 23 minuten stond het 2-0. Alexis Sanchez brak in de negende minuut de ban in de rebound, nadat Almeria-keeper Esteban een schot van Cesc Fabregas maar half wist te keren. Een klein kwartier later verdubbelde Lionel Messi uit een vrije trap de voorsprong.

Een monsterzege leek zodoende in de maak. Toch kwam Almeria kort na de 2-0 terug in de wedstrijd. Angel Trujillo tekende met een kopbal uit een hoekschop voor de aansluitingstreffer. De marge bleef lange tijd één treffer, maar in de slotfase liep Barça alsnog uit naar dikke cijfers. Messi kopte bij een corner eerst nog op de lat, maar in tweede instantie tikte Carles Puyol binnen. Niet veel later trof Xavi doel met een uithaal van buiten de 'zestien' (4-1).