Van Persie direct trefzeker, koploper Arsenal morst

28 januari 2014, 22:43   Bijgewerkt: 28 januari 2014, 23:04

Robin van Persie heeft zijn rentree bij Manchester United opgeluisterd met een doelpunt. De Nederlandse spits, die ruim anderhalve maand aan de kant stond vanwege een hamstringblessure, had dinsdag in de thuiswedstrijd tegen hekkensluiter Cardiff City aan welgeteld zes minuten voldoende om te scoren. Daarmee leidde de Oranje-international een 2-0 zege van de landskampioen in. Koploper Arsenal kwam op bezoek bij Southampton niet verder dan 2-2.

Naast Van Persie had ook Juan Mata een basisplaats bij Manchester United. De Spanjaard werd vorige week voor bijna 45 miljoen euro overgenomen van Chelsea en werd daarmee de duurste aankoop ooit in de clubgeschiedenis. Met Van Persie en Mata in de ploeg kwam Manchester United al vroeg op voorsprong tegen Cardiff City, met dank aan onze landgenoot.

Uiteindelijk hield Van Persie het ruim een uur vol. In de 63ste minuut werd de oud-Feyenoorder afgelost door Wayne Rooney, eveneens terug van een blessure. Kort daarvoor had Young al voor de beslissende 2-0 gezorgd. De vleugelspeler sneed vanaf de linkerflank naar binnen en passeerde Marshall met een knap schot in de verre hoek, van buiten het strafschopgebied. Een kwartier voor tijd had ook Valencia een duit in het zakje kunnen doen, maar - evenals voor rust - raakte de Ecuadoraan het aluminium.

Door de overwinning vindt Manchester United aansluiting bij de subtop van de Premier League. De achterstand op nummer zes Everton, dat de derby tegen Liverpool ruim verloor (4-0), bedraagt nog maar twee punten.

Koploper Arsenal leed op visite bij middenmoter Southampton duur puntenverlies: 2-2. Daardoor kunnen Manchester City en Chelsea, die woensdag in actie komen tegen respectievelijk Tottenham Hotspur en West Ham United, passeren.

Southampton, met Jos Hooiveld op de bank, leidde bij rust met 1-0 dankzij José Fonte. Arsenal was tien minuten voor de doelwissel ontsnapt aan een tweede tegentreffer; Sam Gallagher miste het doel in kansrijke positie. Een dure misser, want daardoor zag Arsenal in de eerste zeven minuten van de tweede helft kans om de achterstand om te buigen in een 1-2 voorsprong. Olivier Giroud en Santiago Cazorla waren trefzeker voor de Londenaren.

De drie punten gingen echter niet mee naar het Emirates Stadium. Adam Lallana herstelde twee minuten na de 1-2 de balans, na voorbereidend werk van Jay Rodriguez, en bepaalde daarmee de eindstand. De laatste tien minuten speelde Arsenal met tien man; Mathieu Flamini kreeg in de tachtigste minuut een directe rode kaart. De Fransman kwam met twee benen inglijden op Morgan Schneiderlin.