Bilbao schittert tegen Almeria, Valencia stelt teleur

11 januari 2014, 19:53   Bijgewerkt: 11 januari 2014, 23:52

Athletic de Bilbao heeft de kater van de verloren derby tegen Real Sociedad van vorige week (2-0) weggespoeld met een dikke zege. De ploeg van coach Ernesto Valverde won zaterdag in het eigen San Mamés, de eerste thuiswedstrijd van 2014, met 6-1 van UD Almeria.

Mikel Rico, Ander Herrera en Aymeric Laporte zetten Bilbao binnen een half uur op een 3-0 voorsprong. Hélder Barbosa deed in de 34ste minuut iets terug namens Almeria, maar dat doelpunt kon een pak slaag niet voorkomen. Aritz Aduriz maakte er na rust 4-1 van. Ibai Gomez was met twee goals, waarvan één strafschop, verantwoordelijk voor de 6-1 eindstand.

Bilbao komt door de overwinning op 36 punten, waarmee het stevig op de vierde plek staat in La Liga. De voorsprong op nummer vijf Real Sociedad bedraagt vier punten. De aartsrivaal gaat maandag nog wel op bezoek bij Villarreal, dat met 31 punten de zesde plek bezet.

Valencia raakt ondertussen maar niet weg uit de middenmoot. De equipe uit de sinaasappelstad ging met 2-1 ten onder bij laagvlieger Celta de Vigo. Dani Parejo bracht Valencia in de 23ste minuut wel aan de leiding in Galicië, maar Charles zette de wedstrijd na rust op zijn kop met twee treffers. Oud-Ajacied Michael Krohn-Dehli gaf de assist bij het winnende doelpunt.

Valencia staat met 23 punten teleurstellend achtste in de Spaanse competitie. Het gat naar nummer zeven Sevilla FC liep op tot zeven punten. De concurrent uit Andalusië pakte op de valreep een punt bij promovendus Elche CF. Daniel Carrico bepaalde in de 89ste minuut de eindscore op 1-1. Cristian Herrera had Elche zeven minuten eerder op 1-0 gezet.