Simpele middag ManUnited, ManCity op tijd wakker

21 december 2013, 17:59   Bijgewerkt: 22 december 2013, 12:39

Manchester United begint zijn draai in de Engelse Premier League te vinden. De ploeg van de geplaagde coach David Moyes won zaterdag, zonder de geblesseerde Robin van Persie, op het eigen Old Trafford met 3-1 van West Ham United. Vorige week werd al met 0-3 gewonnen bij Aston Villa. Manchester City gaf op visite bij Fulham een 0-2 voorsprong uit handen, maar pakte uiteindelijk wel drie punten: 2-4.

Aan de hand van Danny Welbeck zat Manchester United al binnen 36 minuten op rozen in de ontmoeting met West Ham United. De 23-jarige aanvaller opende in de 26ste minuut de score op aangeven van Wayne Rooney. Welbeck had de aanval zelf opgezet met een hakje op Rooney. Tien minuten later was Welbeck assistgever bij de 2-0 van Adnan Januzaj. Het in België geboren talent kapte James Collins uit en schoot vervolgens raak in de verre hoek.

Ashley Young gidste Manchester United in de 72ste minuut op prachtige wijze definitief in veilige haven. Na voorbereidend werk van Rooney ramde hij de bal van net binnen het strafschopgebied in de kruising (3-0). Carlton Cole redde tien minuten voor tijd de eer voor West Ham United. Invaller Alexander Büttner hief buitenspel op, waardoor de steekpass van Modibo Maiga op Cole precies op maat was. De 30-jarige aanvaller faalde niet en bepaalde zodoende de eindscore op 3-1.

Op visite bij Fulham, de equipe van trainer René Meulensteun, ging Manchester City bij rust met 0-2 aan de leiding. Yaya Touré en Vincent Kompany waren daarvoor verantwoordelijk. Eerstgenoemde trof doel met een mooie vrije trap. In de tweede helft kwam Fulham door toedoen van Kieran Richardson en Kompany (eigen goal) langszij, maar in de laatste dertien minuten stelde Manchester City dan toch de winst veilig. Dat was te danken aan doelpunten van Jesus Navas en James Milner (2-4).

Manchester City nestelt zich door de overwinning tijdelijk naast Arsenal op de tweede plaats. Beide teams hebben 35 punten, maar Arsenal speelt maandag nog de topper tegen Chelsea, dat met 33 punten de vierde plaats bezet. Liverpool veroverde eerder op de dag de koppositie, door met 3-1 te winnen van Cardiff City. Manchester United staat nu met 28 punten op de zevende plaats, op twee punten van nummer zes Newcastle United.

Newcastle, met Tim Krul en Vurnon Anita in de basis, had een eenvoudige middag op bezoek bij Crystal Palace. Door treffers van Yohan Cabaye, Daniel Gabbidon (eigen goal) en Hatem Ben Arfa (penalty) werd er met 0-3 gewonnen.

Ricky van Wolfswinkel, terug van een blessure, kon Norwich City niet aan de winst helpen op visite bij hekkensluiter Sunderland. De Nederlandse spits kwam dertien minuten voor tijd in de ploeg, desondanks bleef het 0-0. Leroy Fer had een basisplaats bij Norwich City. Stoke City vloerde Aston Villa met 2-1. Bij de club uit Stoke-on-Trent stond Erik Pieters in de basis, aan de kant van Aston Villa viel Leandro Bacuna in en bleef Karim El Ahmadi op de bank. Ron Vlaar ontbrak vanwege een blessure.