PSV legt FC Utrecht op de pijnbank

15 december 2013, 18:31

Vooraf was er een snoeiharde vuurwerkshow in de Galgenwaard, maar het enige vuurwerk op ’t veld was meegenomen uit Eindhoven. PSV heeft FC Utrecht een heel vervelende zondag bezorgd, door de wedstrijd in de eerste helft al te beslissen. Het werd uiteindelijk 1-5 in de Domstad na een merkwaardige wedstrijd.

Ondanks de crisis bij PSV besloot Philip Cocu zijn mannen vroeg te laten aandringen. En dat bleek een goede keuze: de thuisploeg werd meteen goed vastgezet en kwam in de beginfase niet aan voetballen toe. Utrecht werd overlopen in de eerste helft en kreeg maar liefst vier doelpunten tegen. Zelfs vanaf elf meter – na een oliedomme en onnodige overtreding van Rekik – wist Utrecht via specialist Steve De Ridder niet te scoren. Het stond toen nog 0-2, dus de penalty was dé kans geweest voor de thuisploeg. Bij PSV liep het wél: binnen vier minuten was het al raak voor de bezoekers.

Na de theepauze probeerde FC Utrecht het wel weer, maar écht gevaar werd nauwelijks gecreëerd. PSV speelde wat kalmer en nam minder risico. Er werden weinig kansen gecreëerd, op enkele (afstands)schoten na. Utrecht-captain Jens Toornstra en aanjager De Ridder namen het voortouw om er nog wat van te maken, maar het geloof was weg, zowel op de tribunes als op ‘t veld. Arbiter Pol van Boekel gaf De Ridder zelfs nog zijn tweede gele kaart na een vermeende schwalbe. De valpartij was echter bijna onbewust en de straf was zeer overdreven.

Door de blessures van Jacob Mulenga en Cedric van der Gun had trainer Jan Wouters ook geen troefkaarten meer in huis. Dave Bulthuis maakte een kwartier voor tijd nog de eretreffer, door de bal na een knappe dribbel in de korte hoek te mikken, maar haakte Arias in blessuretijd nog onnodig en keihard onderuit. Hij mocht met rood vertrekken. De penalty werd echter gestopt door Ruiter. Maher krulde de bal in de slotminuten nog knap tegen de touwen. PSV boekte dus een simpele overwinning in en tegen Utrecht, en kan wellicht eindelijk weer eens omhoog gaan kijken. Eindstand: 1-5.