Portugal naar WK na weergaloos spektakel

19 november 2013, 22:40   Bijgewerkt: 20 november 2013, 00:02

De eerste helft van de beslissende wedstrijd tussen Zweden en Portugal viel wat tegen, maar in het tweede bedrijf gingen alle remmen los. De meest ondenkbare momenten kwamen voorbij dankzij de twee grote vedettes waar alle hoop op gevestigd was. Het werd één groot spektakelstuk voor iedere voetballiefhebber: 2-3.

Dat was de man van Portugal: Ronaldo. De atletische doelpuntenmachine kwam steeds dichter bij de openingstreffer, met als hoogtepunt een technisch knappe poging met binnenkant-voet uit een voorzet. Portugal drong aan en was uiteindelijk de betere ploeg in de eerste helft. Zo kopte Hugo Almeida in het zijnet en probeerde Ronaldo het een paar keer uit corners en vrije trappen. Bij Zweden bleef het bij een ongevaarlijke volley van Ibrahimovi? en een afstandsschot van Kim Källström.

Maar terwijl de geel-blauwe hoop zijn hoogtepunt had bereikt, was daar de pure klasse van de Portugese doelpuntenmaker. Cristiano Ronaldo ontving in korte tijd twee steekpasses, ontsnapte opnieuw aan alle Zweedse verdedigers en schoot beide keren fenomenaal raak: eerst in de verre hoek en daarna pegelde hij de bal in het dak van 't doel: 2-3. Zelfs Ibrahimovi? stond te applaudisseren. Ronaldo was onhoudbaar en bezorgde Portugal de begeerde ticket naar het WK Voetbal in Brazilië volgend jaar.