Van protest tot record, het succes van AS Roma

9 november 2013, 10:00   Bijgewerkt: 9 november 2013, 10:14

Het leek een gebed zonder einde te zijn, maar vorige week zorgde uitgerekend AS Roma-jeugdexponent Alessio Cerci ervoor dat de perfecte reeks van Roma doorbroken werd. De Romeinen wisten tien achtereenvolgende wedstrijden te winnen, maar Torino wist Roma een halt toe te roepen, met een 1-1 gelijkspel. "Je kan nu eenmaal niet alles winnen", zo stelde Daniele De Rossi na afloop. Toch is het op zijn minst opvallend te noemen dat Roma, na een reeks magere jaren, nu zo floreert. Wat maakt het AS Roma van dit seizoen zo sterk? Een analyse.

Even terug naar een weekje voor de 1-1 tegen Torino, naar het thuisduel tegen Chievo Verona (1-0 winst). Na het laatste fluitsignaal ontplofte Stadio Olimpico van vreugde. Spelers omarmden elkaar en het publiek schreeuwde vol overgave mee met het fenomenale clublied. Het was een feit. Roma wist in haar eerste tien competitieduels de perfecte score van dertig punten te behalen. Een record, aangezien een Italiaanse club dit nog nooit wist te bewerkstelligen. Internationaal gezien wist alleen Tottenham Hotspur in 1960/61 de eerste elf duels te winnen.

Zo moeizaam als het in het recordduel tegen hekkensluiter Chievo ging, zo overtuigend wisten de Romeinen hun tegenstanders stuk voor stuk aan de zegekar te binden. Kevin Strootman en consorten hebben met toewijding en passie een bijzonder record gevestigd. FCUpdate.nl legt de exceptionele prestatie van de Romeinen onder de loep. Wat schuilt er achter het succes van Roma?

1) Scherp aankoopbeleid

2) Strootman als aanjager

3) Uitgebalanceerde en dynamische voetbalmachine

4) Breedte van de selectie

Bij het bespreken van de vorige succesfactor passeerde een aantal namen de revue, maar juist een kwaliteit van het huidige Roma is ook de selectiebreedte. Trainer Garcia schroomt dan ook niet om te rouleren in zijn elftal. Zo kunnen prima spelers als Michael Bradley, Ljajic, Marco Borriello, Nicolás Burdisso, Marquinho, Vasilis Torosidis en Dodô ook allemaal hun steentje bijdragen. Het opvangen van de geblesseerde Totti en Gervinho bleek dan ook geen probleem te zijn. Florenzi is overigens topscorer met vier doelpunten. Hoewel Roma geen goalgetter pur sang in de gelederen heeft, beschikt Garcia wel over veel spelers die het net kunnen laten bollen.

Kortom

De schwung zit er in bij Roma. Een groot vertoon van werklust gaat gepaard met technische hoogstandjes. Waar in de Eredivisie regelmatig gesteld wordt dat de topclubs bepaalde aspecten missen, lijkt Roma ontzettend evenwichtig te zijn. Tenslotte toont de club zich erg ambitieus. Italo Zanzi, voorzitter van Roma, wil ‘de beste van de wereld’ worden: ‘We denken dat wij alle ingrediënten voorhanden hebben om met Roma op de top van de wereld te komen.’

Dit seizoen kunnen de Romeinen een zeer goede stap zetten. Gaat het ze lukken om, sinds het seizoen 2000/01, weer eens de Scudetto te pakken? Met de veelzijdige, stabiele selectie kan men, op het kompas van trainer Garcia, in ieder geval veilig zeilen.

Door: Koen Jans

Videotips:

- De succesreeks van Roma in ruim een kwartier: klik hier

- De wederopstanding van Roma fraai in beeld gebracht: klik hier

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen