Vennegoor of Hesselink looft Nederlanders bij Celtic

Ger
6 november 2013, 09:45

De groen-witte grootmacht Celtic kleurt dit seizoen door de aanwezigheid van Derk Boerrigter en Virgil van Dijk ook een beetje oranje. Vanaf 1995 speelden al acht andere Nederlanders voor de opponent van Ajax in de Champions League. Jan Vennegoor of Hesselink, de landgenoot die de meeste duels voor Celtic in actie kwam, voorziet een succesvolle toekomst voor het tweetal in Glasgow.

"Als voetbalromanticus kan ik het Schotse voetbal absoluut waarderen. Het is vaak een harde strijd met stevige tackles, daar geniet ik echt van", aldus Vennegoor of Hesselink. "Er valt bij Schotse wedstrijden van alles te beleven op het veld. Het gaat op en neer. Veel spelers hanteren de lange bal en dan moet je het als spits maar uitzoeken. Ik heb er als voetballer een rijke ervaring opgedaan, wat je doet beseffen dat de Nederlandse school niet heilig is. De Schotten hebben een hele andere opleiding genoten, daar leer je als buitenlander veel van. Ik ben later nog actief geweest in Oostenrijk (Rapid Wien, red.) en dat was weer een totaal andere wereld. Het leek wel op zaalvoetbal."

De levens van Boerrigter en Vennegoor of Hesselink vertonen opvallend veel parallellen. Met Quick '20, FC Twente en Celtic delen ze inmiddels drie (oud-)clubs. Bovendien schopten de twee in dezelfde plaats voor de eerste keer tegen een bal. "Ik ben weliswaar geboren in Hengelo, maar mijn jeugdjaren heb ik doorgebracht in Oldenzaal, net als Derk", weet Vennegoor of Hesselink. "Tijdens mijn eerste jaren als profvoetballer hebben zijn ouders mij nog om advies gevraagd voor Derk, die toen jeugdspeler was. Ik heb ze onder meer videobanden gegeven met oefeningen van Wiel Coerver (vermaarde Limburgse techniektrainer, red.). Daarna heb ik met Derk zelf contact gehouden."

De voormalige spits gaat zijn twee landgenoten dit seizoen een paar keer vanaf de tribune in Glasgow bekijken. "Ik kom regelmatig met mijn vrouw en kinderen terug bij Celtic. De gewonnen wedstrijd tegen Barcelona in de groepsfase van de Champions League was vorig seizoen een hoogtepunt. Op die dag was ik ook nog eens jarig, dat kon niet mooier. Ik vierde een feestje met 60.000 uitzinnige Schotten", lacht Vennegoor of Hesselink. "De Champions League is voor Celtic trouwens steeds belangrijker geworden. Verschillende basisspelers krijgen rust voorafgaand aan Europese duels. Dat kan Celtic zich veroorloven omdat de concurrentie in de nationale competitie een stuk minder is geworden door de afwezigheid van aartsrivaal Rangers. Dat is heel jammer, want de Old Firm is natuurlijk de ultieme wedstrijd in Schotland."

Door: Ger Hensen

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen