Been koploper, ook Van den Brom zegeviert

2 november 2013, 22:10   Bijgewerkt: 3 november 2013, 01:26

Mario Been heeft met Racing Genk de eerste plaats in de Belgische Pro League (tijdelijk) overgenomen van Standard Luik. De Nederlandse oefenmeester zag zijn team zaterdag met 2-3 winnen bij hekkensluiter Bergen.

Julien Gorius, Jelle Vossen en Fabien Camus zorgden ervoor dat Genk binnen 55 minuten met 0-3 leidde. Mustapha Jarju Alasan en Shlomi Arbeitman tekenden voor een spannend laatste kwartier, maar de gelijkmaker bleef uit. Genk heeft nu 32 punten, twee meer dan Standard Luik. Les Rouches komen zondag nog in actie. Ze spelen dan de lastige uitwedstrijd tegen AA Gent.

Zulte Waregem staat met 29 punten op de derde plaats. De runner-up van het afgelopen seizoen speelde met 2-2 gelijk bij KV Mechelen. Seth De Witte redde in de 87ste minuut, vanaf elf meter, het punt voor de ploeg van Harm van Veldhoven. Zulte Waregem heeft één punt meer dan Anderlecht.

De manschappen van coach John van den Brom boekten eerder op de avond hun tweede overwinning op rij. OH Leuven werd thuis met 3-1 verslagen. Anderlecht schoot sterk uit de startblokken. Demy de Zeeuw kreeg al snel een kans op de 1-0, maar raakte de paal. Leuven leek uiteindelijk met 0-0 de rust te gaan halen, maar in de laatste twee minuten van de eerste helft ging het mis. Sacha Kljestan en Aleksandar Mitrovic zetten Anderlecht op 2-0.

Oud-Willem II'er Mohamed Messoudi bracht twintig minuten voor tijd de spanning terug door een strafschop te benutten, toegekend vanwege hands van Olivier Deschacht. Leuven wist echter niet langszij te komen. Mitrovic zorgde tien minuten voor tijd zelfs nog voor de definitieve beslissing (3-1). De bezoekers eindigden het duel bovendien met negen man; Tom Pettersson en Evariste Ngolok kregen rood. In blessuretijd overkwam Anderlecht-speler Anthony Vanden Borre hetzelfde.